Ένας τόπος αναγέννησης, ένα μέρος συνδιαμόρφωσης, με στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, που αναμιγνύονται με τη σύγχρονη αισθητική. Από το παρελθόν στο παρόν, από πρόσφυγες, κάτοικοι, αποχαιρετώντας τις μνήμες, κρατώντας τις προσωπικές αφηγήσεις ως κληρονομιά.

Η παράσταση «Η πολιτεία ψηλά» διαπερνά τα ιστορικά μονοπάτια με εργαλεία θεατρικά, μέσα από αφηγήσεις του παρελθόντος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογική αφήγηση; Τι έχουμε να πούμε για τη μνήμη;

Το φωτογραφικό application #politeia_project εμπλέκει ενεργά τους θεατές, που θα δημιουργήσουν ένα ψηφιακό άλμπουμ φωτογραφιών με τις εναλλακτικές οπτικές και προοπτικές της παράστασης.

Ένα ψηφιδωτό ανθρώπινων μορφών σχηματίζει τις εικόνες του τότε και του τώρα, οι οποίες συμπλέκονται και από μέσα ξεπηδούν ο Παντελής, η Μόνικα, ο Αχμέτ, ο Κοσμάς, η Πέρλα. Στο μεταίχμιο του ονείρου και της ανάμνησης, οι αφηγήσεις των ανθρώπων, που νιώθουν πάντα ξένοι στον κόσμο, αιωρούνται σαν καπνός, μιας φωτιάς που δεν φαίνεται πια, δημιουργώντας μια πολιτεία ψηλά. Ποιος είναι ο ξένος;

Η ιστορία μπορεί να διαμορφωθεί, αν γνωρίζουμε την Ιστορία κι αν αισθανόμαστε μέρος της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Δραματουργία*: Άννα Μαρία Ιακώβου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Θέμης Πάνου
Δραματολόγος-Συνεργάτις στη δραματουργία: Λένα Σιταρά
Εικαστική εγκατάσταση/σχεδιασμός χώρου: Γιώργος Γεροντίδης
Μουσική: Familie Lautari, Νίκος Μήτσης
Ενδυματολογία: Ελίζα Μοσχοπούλου
Κινησιολογία: Σοφία Αποστολίδου
Παίζουν: Σοφία Αποστολίδου, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Νίκος Μήτσης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου, Θέμης Πάνου (video), Γιώργος Γεροντίδης (εικαστικός)
Κινηματογράφηση: Κυριάκος Αποστολίδης
Trailer: Κυριάκος Αποστολίδης, Δέσποινα Τσίτου
Υπεύθυνος παραγωγής & βοηθός σκηνοθέτιδας: Αλέξανδρος Καλτζίδης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Γούτου

Τον σχεδιασμό του engineering ανέλαβε ο Δημήτρης Δόντσιος. Την υλοποίηση ανέλαβε ο Μανώλης Μαυρέας και η DARC AI.

Η έρευνα για το αρχειακό υλικό και τις προφορικές μαρτυρίες πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ»

*Η δραματουργία διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική έρευνα των ηθοποιών και της σκηνοθέτιδας, κατά τη διαδικασία των προβών.

Διάρκεια παράστασης: 70’

Η παράσταση «Η πολιτεία ψηλά» απευθύνεται σε έφηβους και νέους, χωρίς να αποκλείει το κοινό όλων των ηλικιών.

Οι θεατές και οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας, από τις 18.30, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες θα οδηγούν στον χώρο της παράστασης, μπροστά από τα ψηφιδωτά.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Photo Credit: Κώστας Χατζηγεωργίου

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022: Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους!