Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ποιητική του χώρου» θα γίνουν την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 20:00.

Η εμπειρία της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού ενίσχυσε τη συναισθηματική μας σχέση με το οικιακό μας περιβάλλον, με τον εσωτερικό μας χώρο. Με αφορμή αυτή τη νέα ψυχολογία του «σπιτιού» που έχει δημιουργηθεί, ο εσωτερικός μας χώρος αντιμετωπίζεται πλέον ως επέκταση του εαυτού μας. Η έκθεση «Η ποιητική του χώρου» παίρνει τον τίτλο της από το βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Gaston Bachelard, “The Poetics of Space”, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1957, και στο οποίο ο Bachelard υποστηρίζει τη μεταφορά της συναισθηματικότητας του ποιητή στον περιβάλλοντα χώρο και στα αντικείμενα, μία διαδικασία, η οποία προικίζει όλη την ύλη με μια ποιητική ουσία και επεκτείνει τον οικείο χώρο σε έναν ποιητικό χώρο.

Ο εσωτερικός χώρος λειτουργεί ως έμπνευση για εικαστικό σχολιασμό για τη σχέση του ανθρώπου με τα καθημερινά του αντικείμενα. Εξάλλου, όπως πρότεινε και ο Gaston Bachelard, ο χάρτης των οικοτόπων μας, τα αντικείμενα και η ρουτίνα μας με αυτά, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εμπειρίες μας, με το πώς βλέπουμε το «μέσα» και το «έξω».

Η έκθεση διερευνά αυτή τη φιλοσοφία που περιβάλλει τον χώρο και τον τόπο -αυτή την αλληλεπίδραση- και πώς αντιλαμβανόμαστε το άμεσο περιβάλλον μας και παρουσιάζει μια σειρά σύγχρονων εικαστικών έργων ποικίλων μέσων -ζωγραφικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια- που διερευνούν και επικοινωνούν μερικούς από τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες έχουν συλλογιστεί τον χώρο, από τις οπτικές του αντιλήψεις, μέχρι το συναισθηματικό του αντίκτυπο και, τέλος, τα γεωγραφικά ή τοπογραφικά του όρια. Εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε, δημιουργούμε και εμπεριέχουμε τον χώρο, ο οποίος για τους συμμετέχοντες εικαστικούς δεν είναι τίποτα άλλο από τη διάνοιξη νέων περιοχών οξυγόνου, μια πορεία ανακάλυψης νέων ζωτικών δυνάμεων, ένα είδος δημιουργίας ατομικής και συλλογικής ενέργειας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Θοδωρής Αγγελόπουλος, Στέργιος Αδάμ, Ζωή Αντύπα, Πάρης Ασημακόπουλος, Χρήστος Βασιλειάδης, Βίκυ Βασιλείου, Ελένη Γάτσιου, Αλέξανδρος Γεωργίου, Μαρία Διαμαντίδου, Μαρία Ζησοπούλου, Αντωνία Ηρωίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Χρήστος Καλόγηρος, Ιουλίττα Καραμάυρου, Πλάτωνας Κουρής, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Ηλίας Λόττας, Μελίνα Μόσλαντ, Χριστίνα Μπαντέκα, Μαριέλα Μπιλίτσα, Γιώργος Πανταζής, Αριστοτέλης Παρμιτζιάνο, Χριστίνα Σαββάκη, Θεόδωρος Σαΐτης, Παναγιώτης Σαμσαρέλος, Βασίλης Σέντζας, Βασίλης Σούλης, Natalia Astraea

Διοργάνωση: γκαλερί Braggart
Επιμέλεια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

*Θα τηρηθούν οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες. Η χρήση μάσκας είναι υπoχρεωτική.

Κεντρική εικόνα θέματος: Λεπτομέρεια του έργου Lake, 2021, Natalia Astraea