H Ουρανία Λαμπροπούλου θα βρεθεί με το σαντούρι της για δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές στο ΚΕΤ. Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 με το μουσικό σχήμα Μπάλλος και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 με τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το μουσικό σχήμα Μπάλλος (Γιάννης Ζευγόλης – βιολί, Ουρανία Λαμπροπούλου– σαντούρι, Κώστας Σιδέρης– λαούτο) παρουσιάζει μια βραδιά με νησιώτικα τραγούδια του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Το μουσικό σχήμα Μπάλλος εμφανίστηκε στην ελληνική μουσική σκηνή στις αρχές του 2002.

Το ρεπερτόριό του αναφέρεται στις μουσικές των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως τον ήχο του σχήματος είναι η επιλογή των οργάνων και του ρεπερτορίου καθώς και η χρήση παλαιών τρόπων παιξίματος που λαμβάνουν εδώ μια άλλη διάσταση.

Τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο: ένα οργανικό σύνολο αρκετά διαδεδομένο και σε χρήση ακόμα και σήμερα στον Αιγιακό χώρο.

Το καθένα από τα μέλη του έχει διανύσει τη δική του πορεία στο χώρο τόσο της παραδοσιακής όσο και της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, συμμετέχοντας ενεργά στη μουσική ζωή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι επιρροές των μελών του σχήματος ποικίλουν (παραδοσιακή, βυζαντινή, δυτική μουσική) και το γεγονός αυτό παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, προσδίδοντάς του έναν ήχο μοναδικό…

Το σχήμα έχει κάνει από το 2002 έναν μεγάλο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Για την Ουρανία Λαμπροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βυζαντινή μουσική, πιάνο, αρμονία, ανάλυση, ενορχήστρωση και διεύθυνση στην Αθήνα και το Παρίσι. Πήρε μαθήματα σαντουριού από τον βιρτουόζο του οργάνου Τάσο Διακογιώργη. Έχει σπουδάσει μουσικολογία και ανθρωπολογία της μουσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως σαντουρίστα έχει συνεργαστεί με σχήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής καθώς και με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

Δίδαξε σαντούρι, μουσικά σύνολα και οργανολογία στο ΤΕΙ Ηπείρου (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής), στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Εθνικό Ωδείο.

Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις ελληνικής παραδοσιακής, έντεχνης και σύγχρονης μουσικής τόσο σε δισκογραφικές παραγωγές όσο και σε ηχογραφήσεις μουσικής για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Από το 2010 ζει μόνιμα στο Παρίσι όπου ασχολείται με την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση συνόλων, ενώ ως εκτελεστής συμμετέχει σε σχήματα παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής.

Για τον Γιάννη Ζευγόλη

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Απεραθίτες γονείς (Απείρανθος Νάξου), γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά στις μουσικές του επιλογές. Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί από 13 χρονών, ασχολούμενος κυρίως με τη μουσική των Κυκλάδων, παίζοντας και μαθητεύοντας κοντά σε παραδοσιακούς μουσικούς. Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για την εκφραστικότητα και το ύφος παλαιού τρόπου παιξίματος που τον διακρίνει. Έτσι αργότερα εξέδωσε τρεις δίσκους με σκοπούς και τραγούδια από τ’ Απεράθου της Νάξου και τα Ανέφαλα Θαλασσινά (ΛΥΡΑ) με την Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη και τον Δημήτρη Φυρογένη. Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς και συνθέτες σε δισκογραφία, θεατρικά έργα και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1992 πήρε το δίπλωμά του στο κλασσικό βιολί από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι σήμερα καθηγητής στο Κεντρικό Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τόσο στο κλασσικό βιολί όσο και στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Για τον Κωνσταντίνο Σιδέρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κόρωνο της Νάξου. Σπούδασε βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο ενώ φοίτησε στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής μας Μουσικής» με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά για τέσσερα χρόνια. Διδάσκει ταμπουρά, πολίτικο λαούτο και λαούτο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης και ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών, χορών, ηθών και εθίμων ανά την Ελλάδα με επιτόπιες καταγραφές. Ήταν μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο επί επτά έτη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διάφορους μουσικούς και συνθέτες.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η Ουρανία Λαμπροπούλου συναντά τον Ευγένιο Βούλγαρη και το σαντούρι συναντά το ούτι σε μια μουσική διαδρομή στο μεσοπολεμικό ρεμπέτικο ρεπερτόριο.

Το ρεμπέτικο ως μουσικό είδος βασίστηκε στην προϋπάρχουσα αστική μουσική του ελληνικού χώρου αλλά και στην αντίστοιχη παράδοση της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Αναπτύχθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και απευθύνθηκε στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα τραγούδια του είναι ως επί τω πλείστον επώνυμα κομμάτια σπουδασμένων ή αυτοδίδακτων μουσικών και έχουν φθάσει στις μέρες μας κυρίως μέσω των ηχογραφήσεων του γραμμοφώνου.

Η σύμπραξη της Ουρανίας Λαμπροπούλου και του Ευγένιου Βούλγαρη φέρνει μαζί δύο από τα πιο σπουδαία όργανα της μεσοπολεμικής μουσικής παράδοσης του ρεμπέτικου: το σαντούρι και το ούτι. Το ντουέτο ακουμπά στο ευρύ αρμονικό πεδίο του σαντουριού και στο σαφές μελωδικό αποτύπωμα του ουτιού, προκειμένου να ερμηνεύσει τον πλούσιο συναισθηματικά κόσμο των ρεμπέτικων τραγουδιών. Το ρεπερτόριο άλλοτε νοσταλγικό και σαγηνευτικό κι άλλοτε βίαιο και ηδονιστικό κατεργάζεται επιδέξια ένα ατμοσφαιρικό αλλά και χρωματιστό ταξίδι στα αστικά ηχοτοπία του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου.

Για τον Ευγένιο Βούλγαρη

Το ενδιαφέρον του για την παραδοσιακή μουσική ξεκίνησε το 1992, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική. Ως πολύ-οργανίστας έχει επανειλημμένως συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και συνθέτες σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1995 είναι το κορυφαίο μαντολίνο της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Η διδασκαλία κατέχει ξεχωριστή θέση στην καριέρα του. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όπου και διευθύνει το Τμήμα Παραδοσιακών Οργάνων. Έχει επίσης διδάξει ούτι, γυαϋλί ταμπούρ, οργανολογία και θεωρία των λαϊκών δρόμων στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου). Από το 2006 διδάσκει επίσης στα σεμινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στην Κρήτη και στο «Μουσικό Χωριό», ενώ συχνά παραδίδει σεμινάρια μετά από πρόσκληση σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Ως σολίστας στο γυαϋλί ταμπούρ έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή πρότζεκτ: με τη Nima ben David στο Conservatoire National de Boulogne-Billancourt στο Παρίσι, με τον Paul Winter στο «Flyways» στη Νέα Υόρκη καθώς και στο «Songs for Kommeno» του Guenter Baby Sommer στη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Το 2004 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Ταξίδια» σε συνεργασία με τη Δώρα Πετρίδη. Ακολούθησε «Το μήνυμα του πρίγκιπα» σε συνεργασία με τον Χρήστο Γαλανόπουλο. Έχει επίσης γράψει μουσική για θέατρο. Η ενασχόλησή του με το ρεμπέτικο είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση του βιβλίου Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου στις εκδόσεις Fagotto, σε συνεργασία με το Β. Βανταράκη, και δύο δίσκους, τις Αψιλίες με τους Δ. Μυστακίδη, Α. Τσαρδάκα και Θ. Αθανασίου και το Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο με τον Δ. Μυστακίδη.