Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ώρα 20:30, μία συναυλία, σε μια δυναμική σύμπραξη με το μουσικό συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα και special guest εμφάνιση του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Al Di Meola.

Μουσική Διεύθυνση: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη και τον μουσικοσυνθέτη Άκη Σμυρναίο. Γνωστή ως “Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ” αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξαιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου και των συνεργασιών της με αξιόλογους συνθέτες, ενορχηστρωτές, μαέστρους και τραγουδιστές της εποχής: Τ. Αθηναίος, Τ. Μωράκης, Μ. Σογιούλ, Μ. Πλέσσας, Κ. Καπνίσης, Κ. Κλάββας, Α. Χατζηαποστόλου, Σ. Βέμπο, Μαίρη Λω, Γιοβάννα, Τ. Μαρούδας, Ν. Γούναρης κα.

Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” κι εμπλούτισε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Ιδιαίτερα ξεχωριστό ήταν το μουσικό σύνολο της Βig Band- το μοναδικό οργανικό σύνολο στην Ελλάδα που ειδικευόταν στην εκτέλεση έργων μουσικής jazz και είχε ευρύτατη απήχηση στο νεανικό κοινό.

Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η εβδομηκονταμελής πλέον ορχήστρα μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ “ με το ρεπερτόριο της να καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα: μουσική από το θέατρο, τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, οπερέτα, συμφωνική jazz,rock, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, λαϊκά ορατόρια.

Διάσημοι Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί τα πρόσφατα χρόνια με την Ορχήστρα όπως οι Zbigniew Preisner, Teresa Salgueiro των Madredeus, Katherine Jenkins, Antony and the Johnsons, West End Stars, Nicola Piovani επιβεβαιώνoντας τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της και τον μοναδικό της ρόλο στην ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα!