Έχεις συνδέσει το φως με τη μέρα; Στα 49α Δημήτρια το φως συνδέεται με τη νύχτα. Φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου και ανανεώνουν το εικαστικό μέρος των Δημητρίων και της πόλης.

Με γενικό άξονα τη μεγάλη Εγνατία Οδό, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως (βίλλα Πετρίδη), περνάει από την οδό Δωδεκανήσου και συνεχίζεται στο παλιό εμπορικό κέντρο της Βαλαωρίτου μέχρι το σημερινό εμπορικό κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους και τη Ρωμαϊκή Αγορά, καλλιτέχνες «μιλούν» στην πόλη τη νύχτα, διεμβολίζοντας τη νυχτερινή σιωπή και ανατρέποντας το θόρυβο της μέρας και την αίσθηση της συνηθισμένης καθημερινότητας.

Μια παραγωγή αποκλειστικά για το φεστιβάλ των Δημητρίων, οι προβολές εικαστικών έργων πάνω σε «τυφλές» επιφάνειες κτιρίων της πόλης αλλάζουν το νυχτερινό τοπίο, σκηνοθετούν μια άλλη όψη της πόλης και προσκαλούν σε ατομικές περιηγήσεις στη Θεσσαλονίκη της νύχτας. Κυρίως όμως εντείνουν το φεστιβαλικό πνεύμα. Πολίτες, περιπατητές, λάτρεις της νύχτας, θα ενεργοποιήσουν με την παρουσία τους τη μεγάλη αυτή εικαστική παραγωγή και θα βιώσουν το πραγματικό άνοιγμα των εικαστικών τεχνών έξω από τους συμβατικούς εκθεσιακούς χώρους.

Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κάθε ξεχωριστού έργου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, αλλά και αναδεικνύει τα σημεία της πόλης με έναν πρωτόφαντο τρόπο. Οι διαστάσεις των προβαλλόμενων έργων και η εντελώς διαφορετική από την πραγματική κλίμακά τους δημιουργούν μια νέα εμπειρία, που ξαναφέρνει μπροστά μας τα έργα με ένα άλλο βλέμμα. Τόσο η ζωγραφική, όσο και η φωτογραφία, το κολλάζ και το βίντεο αποκτούν μια νέα υπόσταση και ανανεώνουν τη σχέση μας μαζί τους, με έναν τρόπο σωματοποιημένο και συγκινησιακό.

Στην ομαδική αυτή έκθεση ανοιχτού χώρου, αλλά και ανοιχτής έκβασης, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λένα Αθανασοπούλου, Χρήστος Βαταλάχος, Απόστολος Γεωργίου, Στράτος Καλαφάτης, Kalos&Klio, Στάθης Μήτσιος, Λία Ναλμπαντίδου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος