Μέσα από όλη την εξαίρετη καριέρα της η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα, Ντόρα Μπακοπούλου, κατάφερε να αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικές ερμηνεύτριες μεγάλων κλασικών όπως ο Σοπέν. Ωστόσο στα προγράμματά της ήδη από πολύ νωρίς και με συστηματικό τρόπο είχε εντάξει και Έλληνες συνθέτες, κυρίως τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη μιας άλλης πτυχής του έργου τους. Συνεχίζοντας και τώρα αυτή την πρακτική, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο περιλαμβάνει έργα του κορυφαίου της πιανιστικής σύνθεσης Φρεντερίκ Σοπέν, το ιμπρεσιονιστικό Miroirs του Μορίς Ραβέλ και αποσπάσματα από το περίφημο χορόδραμα Το καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ μέρος

Frédéric Chopin (1810-1849)
Νυχτερινό αρ. 1 σε σι μείζονα, έργο 62
Impromptu αρ. 2 σε φα δίεση μείζονα, έργο 36
Impromptu αρ. 3 σε σολ ύφεση μείζονα, έργο 51

Τρεις Μαζούρκες
– φα ελάσσονα αρ. 2, έργο 63
– ντο μείζονα αρ. 1, έργο posth 67 -λα ελάσσονα αρ. 2, έργο posth 68

Μπαλάντα σε φα ελάσσονα αρ. 4, έργο 52

Β’ μέρος

Maurice Ravel (1875-1937) 
Από το έργο Miroirs (Καθρέπτες)
1. Noctuelles (Πυγολαμπίδες)
2. Oiseaux tristes (Θλιμμένα πουλιά)
3. Une barque sur l’océan (Μια βάρκα στον ωκεανό)
4. La vallée des cloches (Η κοιλάδα με τις καμπάνες)

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994)
Αποσπάσματα από Το Καταραμένο Φίδι
(διασκευή για ένα πιάνο από την Ντ. Μπακοπούλου)

 Ντόρα Μπακοπούλου

Η Ντόρα Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (Α΄ Βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον Λουί Χιλτμπράν (Α΄ Βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Φρ. Γκούλντα στο Σάλτσμπουργκ, τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη και τους Π. Μπαντούρα – Σκόντα και Α. Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε. Έχει επίσης βραβευτεί στους Διεθνείς Διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βέλγιο, Σόφια, Γρανάδα, Λευκωσία, Λεμεσό, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο).

Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Μενουχίν, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Αρλέτα, Γιαννάτου, Κορκολή, Πάτρα, Μιρόσνικοφ, Μάρτα Άργκεριχ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Ravel, Scriabin, Rachmaninov) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη).

Η Ακαδημία Αθηνών την έχει τιμήσει για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου. Ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, όπου δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την επαρχία και το εξωτερικό. Εγκαινίασε ως σολίστ τις συναυλίες της Ορχήστρας των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, κι έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει παίξει με τη Συμφωνική της Βαρσοβίας και τη Φιλαρμονική του Μονάχου.

Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου, καθώς και για τη συνοδεία του Lied. Το καλοκαίρι του 2018 έδωσε τέσσερις συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για δεκατρία συνεχή έτη.