Η Ανθρώπινη Φωνή, η μονόπρακτη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, βασισμένη στο μονόλογο του Ζαν Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά έρχεται για πρώτη φορά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης και η τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον σουρεαλιστικής απομόνωσης στο ανοιχτό θέατρο της Μικρής Επιδαύρου.

Πέντε χορευτές-ηθοποιοί, σε ξεχωριστούς τηλεφωνικούς θαλάμους, πλαισιώνουν την κεντρική ηρωίδα, που ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, και μας συμπαρασύρουν στη δίνη της αγωνίας και των ονείρων της. O σκηνικός χώρος αντανακλά όλες αυτές τις ψυχολογικές της διακυμάνσεις υπό τους ήχους του πιάνου της Μαρίας Παπαπετροπούλου.

Η Μυρσίνη Μαργαρίτη αναφέρει μεταξύ άλλων για αυτό το τόσο μοναδικό έργο: “Ένα καταπληκτικό έργο, που σκιαγραφεί πάρα πολύ, με πολύ δραματικό τρόπο την γυναικεία φύση και το σπαραγμό μιας γυναίκας, η οποία χωρίζει τηλεφωνικά. Το οποίο είναι και πάρα πολύ επίκαιρο γιατί πια στις μέρες μας πολλές σχέσεις βασίζονται στην τηλεφωνική επικοινωνία. […] Υπό αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι είναι πολύ επίκαιρο και ακόμα περισσότερο λόγω του κορωνοϊού, που έχει δημιουργήσει μια τρομερή απόσταση. Δεν επιτρέπεται να αγγιζόμαστε, να μιλάμε, πολλά πράγματα γίνονται μέσω Skype.

Η Μαρία Παπαπετροπούλουεκφράζει και αυτή με τη σειρά της τη μεγάλη χαρά που έχει να συμμετέχουν φέτος με αυτό το εξαιρετικό έργο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου” και δηλώνει χαρακτηριστικά: “Για μας ήταν μια έκπληξη να γίνει αυτό το έργο στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, σε εξωτερικό χώρο και όχι σε εσωτερικό, όπως θα ήταν το αναμενόμενο για μια τέτοια όπερα. Αλλά πιστεύω ότι με τη σύλληψη αυτή της Μαρίας Πανουργιά, με αυτή την ιδέα που είχε, δίνει μία τελείως διαφορετική διάσταση στο ανέβασμα αυτού του μονόπρακτου, της Ανθρώπινης Φωνής. […] Μπορεί να αφήσει πια τους θεατές να καταλάβουν όλη τη γκάμα των συναισθημάτων και να ονειρευτούν πάνω σε ένα έργο τόσο ιδιαίτερο και σημαντικό.

Συντελεστές

Μουσική Francis Poulenc
Λιμπρέτο Jean Cocteau

Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία Μαρία Πανουργιά
Σύμβουλος δραματουργίας Γιάννης Κωνσταντινίδης
Σκηνογραφία Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική προετοιμασία Μαρία Παπαπετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης
Βοηθός σκηνογράφου Σωτήρης Μελανός

Ερμηνεύουν: Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο

Χορός: Στέλλα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Διεύθυνση – Οργάνωση παραγωγής Αναστασία Γεωργοπούλου – Ανζελίκα Καψαμπέλη
Εκτέλεση παραγωγής Kart Productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου


Info

Τοποθεσία: Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

Ημερομηνίες: Από 07/08 Έως 08/08 | Ώρα έναρξης: 21:30

Πληροφορίες: greekfestival.gr


Photo and video credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Έχω μάτια στ’ αυτιά, από την Μαρία Πανουργιά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου