Κάθε καλοκαίρι δίνεται ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού. Εκτεκτοί καλλιτέχνες της μουσικής δωματίου από όλον τον κόσμο, παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους δουλειές σε διάφορα μέρη του Σαρωνικού. Από τα Κύθηρα μέχρι τον Πόρο, οι μελωδίες ταξιδεύουν το κοινό και αναδεικνύουν τις πτυχές ενός μουσικού είδους που στην Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη ευρεία αναγνώριση.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή την σπουδαία μουσική συνάντηση, από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, αλλά και από τους καλλιτεχικούς διευθυντές, Γιάννη Αγρανιώτη και Francis Kefford.


– Το «Φεστιβάλ Σαρωνικού» διαγράφει μια ενδιαφέρουσα πορεία μέχρι σήμερα. Έχετε εκπληρώσει μέχρι τώρα τους στόχους που θέσατε όταν το εμπνευστήκατε; Πώς υποδέχεται το ελληνικό κοινό αυτό το είδος μουσικής;

Γιάννης Αγρανιώτης: Σε μεγάλο βαθμό αυτά που είχαμε οραματιστεί με την ομάδα των μουσικών όταν ξεκινήσαμε έχουν γίνει πραγματικότητα. Δε θέσαμε μη ρεαλιστικούς καλλιτεχνικούς στόχους εξάλλου. Η υποδοχή του κοινού ήταν από την αρχή ενθουσιώδης και θα μπορούσα να πω ότι ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος κάθε χρόνο, παρόλο που για κάποιους αυτό το είδος μουσικής μπορεί να είναι άγνωστο. Σημασία έχει ότι έρχονται με ενδιαφέρον και περιέργεια και βιώνουν μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική εμπειρία.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις αυτού του Φεστιβάλ και ποιο το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον;

Francis Kefford: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε να γοητεύουμε ένα ποικίλο κοινό. Πιστεύουμε όλοι πως αυτή η ιδιαίτερη μορφή μουσικής μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες. Το να μεγαλώσουμε το κοινό μας με το χτίσιμο σχέσεων στις τοπικές κοινότητες στις οποίες δίνουμε παραστάσεις, ήταν το πάθος και η προτεραιότητά μας, καθώς και το πιο ικανοποιητικό μέρος της δουλειάς μας. Το μέλλον του Φεστιβάλ εξαρτάται πάνω σε όλα αυτά, δεδομένου ότι μόνο μέσω αυτών των σχέσεων και της αγκαλιάς του συνόλου της κοινότητας, μπορεί να ανθίσει και να αξιοποιηθεί πλήρως.

– Συμμετέχετε στο «Φεστιβάλ Σαρωνικού» για πρώτη φορά. Τι σας οδήγησε στο να αποδεχθείτε την πρόσκληση;

Ruth Gibson: Ήταν πολύ εύκολο για μένα να αποδεχθώ αυτήν την πρόσκληση, λόγω των υπέροχων μουσικών που εμπλέκονται, των πανέμορφων τοποθεσιών και της σπουδαίας μουσικής που θα ακουστεί. Επιπλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει αρκετό κρύο εδώ και πολύ καιρό… !

 

– Έχουμε την ευκαιρία να σας συναντάμε κάθε χρόνο από το 2011 που ξεκίνησε το Φεστιβάλ. Τι σας ελκύει σε αυτή τη μουσική συνάντηση; Έχετε παρατηρήσει πρόοδο από την πρώτη φορά;

Benjamin Bowman: Το «Φεστιβάλ Σαρωνικού» είναι μια συνάντηση ιδιαιτέρως δημιουργικών μυαλών, μα επιπλέον και καλών φίλων. Και όλα αυτά σε μια λαμπρή ατμόσφαιρα! Είναι κάτι για το οποίο όλοι ανυπομονούμε: τους γενναιόδωρους ανθρώπους που θα συναντήσουμε, το γευστικό φαγητό και το τοπίο που προσφέρει έμπνευση… Τι θα ήταν πιο ιδανικό για ένα γκρουπ καλλιτεχνών; Κάθε χρόνο νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην ομάδα, με αποτέλεσμα να κάνουν την συμμετοχή μας ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Βλέποντας το Φεστιβάλ να απευθύνεται σε περισσότερες κοινότητες και ατζέντες τουριστών, δεν το θεωρώ μόνο συναρπαστικό, μα και ενθαρρυντικό σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Σημαίνει ότι τα όνειρά μας ως καλλιτέχνες γίνονται πραγματικότητα! Το 2016 είναι η Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ. Είναι ευχαρίστηση και προνόμιο να συμπεριλαμβάνομαι σε αυτήν την οικογένεια! Δεν μπορώ να περιμένω για το τι μας επιφυλάσσεται και φέτος.

– Φέτος για ακόμα μια χρονιά θα σας δούμε στο Φεστιβάλ Σαρωνικού. Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και γιατί επιλέξατε να εκφραστείτε μέσα από το ευαίσθητο είδος της μουσικής δωματίου;

Bogdan Bozovic: Οι μεγαλύτερές μου επιρροές είναι οι φίλοι μου, που τυχαίνει να είναι μερικοί από τους πιο καλούς μουσικούς. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό! Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον, αυτός θα ήταν ο μέντοράς μου τα προηγούμενα έξι χρόνια, Rainer Schmidt από το Κουαρτέτο της Χάγης. Το δεύτερο μέρος της ερώτησης, συμπεριλαμβάνει την απάντηση – επέλεξα την μουσική δωματίου για την ευαισθησία της! Είμαι γοητευμένος από τη σκέψη (για παράδειγμα) πως τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται μαζί και φέρνουν στην ζωή μερικές σπουδαίες δημιουργίες. Στον κόσμο που ζούμε, αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη μουσική περισσότερο από ποτέ, δεδομένου ότι είναι η πιο υπερβατική και ταυτόχρονα η πιο ανθρώπινη από όλες τις τέχνες. Πραγματικά πιστεύω σε αυτό!

Ραντεβού λοιπόν, σε κάποιον από τους πανέμορφους τόπους του Φεστιβάλ, ώστε να αφεθούμε στην αισθαντική μαγεία της μουσικής δωματίου.


Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου 2016, στον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα, τον Πόρο και για πρώτη φορά και στα Κύθηρα.