Φέρνοντας μαζί φορείς τέχνης και πολιτισμού, άτυπες και τυπικές ομάδες και με ένα έντονο συμμετοχικό χαρακτήρα, οι δράσεις θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου. Αφορμή για τις εκδηλώσεις είναι η άφιξη στα Ιωάννινα της Μικρής Αμάλ.

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι» / ”Τhe Walk”, είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Στα Ιωάννινα οι δράσεις για την υποδοχή της Αμάλ περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις στον δημοσιο χώρο, συναυλίες, εργαστήρια, αλλά και μια μεγάλη έκθεση με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τα οποία υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΠΕΜΠΤΗ 26/08
18.00 – 20.00 Ανοιχτό εργαστήριο κατασκευής φωτεινών κουτιών για μικρούς και μεγάλους έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/08
10.00-12.00 Ανοιχτό εργαστήριο κατασκευής φωτεινών κουτιών για μικρούς και μεγάλους έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής.
18.00 Έναρξη του περιπάτου γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά
18.15 Υποδοχή στο κέντρο Habibi Works με μουσική
20.00 Συνάντηση με το κοινό έξω από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον παραλίμνιο και έναρξη του περιπάτου στην λίμνη
20.30 Θεατρικά δρώμενα και συναυλία παραδοσιακής μουσικής έξω από τον πολιτιστικό χώρο Δημ. Χατζής

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/08
18.00-19.00 Κλειστή Μουσειοπαιδαγωγική δράση στο Ασλάν Τζαμί με τα παιδιά του κέντρου Νέων Ηπείρου
19.30 Συνάντηση με το κοινό στην πλατεία Μαβίλη
20.30 Συναυλία «Μαριγώ και Γιάννος- το αέναο πέρασμα» στο Ίτς Καλέ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/08
10.00 – 12.00 Ανοιχτό εργαστήριο κατασκευής φωτεινών κουτιών για μικρούς και μεγάλους έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής.