Η ιστορικότερη και πιο καταξιωμένη σχολή χορού της Αμερικής διεθνώς, Martha Graham Dance Company, γιορτάζει φέτος τη μακρόχρονη και δυναμική σχέση της Martha Graham με την Ελλάδα και επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας δύο μοναδικές παραστάσεις στις 7 και 8 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.

Η Martha Graham Dance Company οργανώνει κάθε χρόνο την καλλιτεχνική της σεζόν γύρω από ένα θέμα. Το θέμα της φετινής χρονιάς «Μύθος & Μεταμόρφωση» τιμά τη χώρα μας και τη σύνδεση της Martha Graham με την Ελλάδα (Graham / Greek Connection) μέσα από μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τους διαχρονικούς ελληνικούς μύθους.

Το πρόγραμμα της Martha Graham Dance Company που θα δούμε στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τη χορογραφία Errand (1947 & 2013) που βασίζεται στο μύθο του Θησέα, τη χορογραφία Echo (2014) του Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, μια ειδική παραγγελία για την Martha Graham Dance Company, καθώς και το έργο Panorama (1935) τη χορογραφία σήμα κατατεθέν της ομάδας, στην οποία θα συμμετάσχουν και σπουδαστές της δικής μας Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα κατακτώντας, μέσα από το έργο της, δεκάδες τίτλους τιμής. Το όνομα της είναι συνυφασμένο με αλλαγές που την καθιέρωσαν για πάντα ως το αέναο σύμβολο του σύγχρονου χορού καθώς οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν κι εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Martha Graham ή ξεχώρισαν μέσα από τη δική της σχολή.

Με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, η κορυφαία Martha Graham γοητευόταν από τους ήρωες και τις ηρωίδες του ελληνικού δράματος και πρόβαλε μέσα από τη δουλειά της την ελληνική μυθολογία. Η Κλυταιμνήστρα, ο Αγαμέμνονας, ο Ιάσωνας, η Μήδεια, η Πηνελόπη, ο Οδυσσέας και οι ιστορίες τους, αποτέλεσαν πρωταρχικό πυρήνα μελέτης για το έργο της, αλλά και το βασικό υλικό μιας μεγάλης και σημαντικής καλλιτεχνικής περιόδου της εμβληματικής χορεύτριας, χορογράφου και δασκάλας χορού, που χαρακτηρίστηκε από τη ελληνική θεματολογία.

Η Martha Graham και η ομάδα της

Η Μάρθα Γκράχαμ (1894 – 1991) θεωρείται τόσο σημαντική στην ιστορία του Σύγχρονου χορού, όσο ο Πικάσο στη ζωγραφική, αλλά και ο Στραβίνσκι στη μουσική! Το 1998, το περιοδικό Time την αποκάλεσε «Χορεύτρια του αιώνα», ενώ το People Magazine τη συμπεριέλαβε στις εξέχουσες θηλυκές «Μορφές – Σύμβολα του αιώνα». Δημιούργησε στο χορό μια δική της κινητική γλώσσα, την «τεχνική Γκράχαμ» και άφησε ως κληρονομιά ένα τεράστιο και σπουδαίο χορογραφικό έργο. Στα 70 χρόνια δημιουργίας της συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης, αλλά και εκπροσώπους από το χώρο της μόδας (Isamu Noguchi, Donna Karan, Calvin Klein, Aaron Copland, Louis Horst, Samuel Barber, Gian Carlo Menotti, κ.ά.). Αν και δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το μπαλέτο, δημιούργησε ρόλους για κορυφαίους κλασικούς χορευτές, όπως η Margot Fonteyn, ο Rudolph Nureyev και ο Mikhail Baryshnikov. Ως δασκάλα χορού έχει διδάξει σε ηθοποιούς πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο έκφρασης, μεταξύ των οποίων η Μπέτυ Ντέηβις, ο Γκρέγκορυ Πέκ, η Τζοάν Γούντγουορντ, ο Κέρκ Ντάγκλας, αλλά και η Μαντόνα.

Σήμερα, το έργο της συνεχίζει η Martha Graham Dance Company, που η Γκράχαμ ίδρυσε το 1926. Η Martha Graham Dance Company είναι η πιο παλιά ομάδα χορού της Αμερικής και θεωρείται από τους Αμερικάνους ως εθνική πολιτιστική κληρονομιά.