Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο Ianos συνεχίζουν για δεύτερη σεζόν τον Κύκλο Συζητήσεων «Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή».

Θέμα της δεύτερης συζήτησης, «Ένα βιβλίο γεννιέται». Η “μεγαλοφυΐα είναι μόχθος”, υποστηρίζει ο Βάλτερ Μπένγιαμιν. Ο Ισίδωρος Ζουργός και ο Χρήστος Οικονόμου συνομιλούν με τον Δημήτρη Στεφανάκη και διηγούνται επεισόδια από την περιπέτεια της γραφής. Ένα μικρό οδοιπορικό από την σύλληψη της ιδέας μέχρι τη στιγμή που το βιβλίο τους φτάνει στο τυπογραφείο.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Ισίδωρο Ζουργό:

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης.

Έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία:

ΦΡΑΟΥΣΤ» μυθιστόρημα, (πρώτη έκδοση  «Νέα Σύνορα»  Α.Α. Λιβάνη 1995), νέα έκδοση αναθεωρημένη Εκδόσεις Πατάκη 2010

«ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ» μυθιστόρημα,  Εκδόσεις Πατάκη, 2000

«Η ΨΙΧΑ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη 2002

«ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη 2005

«Η ΑΗΔΟΝΟΠΙΤΑ»  μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη 2008

 «ΑΝΕΜΩΛΙΑ» μυθιστόρημα,  Εκδόσεις Πατάκη 2011  (Βραβείο Αναγνωστών 2011 του Ε.ΚΕ.ΒΙ)

«ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΟΣΙΝΟ» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη 2014 (Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015)

Συμμετείχε:

Το 1996 στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση με τον τίτλο «ΑΝΑΠΝΕΟΝΤΑΣ ΚΙΜΩΛΙΑ –γραφές εκπαιδευτικών»από τις εκδόσεις  ΣΑΒΑΛΛΑΣ.

Το 2009 στη συλλογή διηγημάτων «Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου» στη σειρά  Hotel ένοικοι γραφής από τις εκδόσεις Πατάκη

Το 2011 στη συλλογή κειμένων «Τάξη + Αταξία  – Οι νέοι φωνάζουν» από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ

Το 2014 στη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες Ταχυδρομείου» που εξέδωσαν τα ελληνικά ταχυδρομεία.

Συνέγραψε με τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας του «Όχθες» που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Οικονόμου:

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.  Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων Η γυναίκα στα κάγκελα (Ελληνικά Γράμματα).  Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, Κάτι θα γίνει, θα δεις (Πόλις, 2010) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα κροατικά. Η γερμανική μετάφραση, από την BirgitHildebrand (C.H. Beck, 2013), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Το 2014 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του, Το Καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα (Πόλις), που μεταφράστηκε στα ιταλικά, ενώ ετοιμάζονται η αγγλική και η γαλλική μετάφραση.  Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες συνολικά και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Συμμετείχε στις συλλογές Τέλος καλό, όλα καλά (Καστανιώτης), Το αποτύπωμα της κρίσης (Μεταίχμιο), 15 βγαίνουν με κόκκινο (Τόπος) και Ερωτικά εγκλήματα (Πατάκης).  Έχει μεταφράσει έργα των Μάικλ Αρντίτι, Τομπάιας Γουλφ, Τζόζεφ Κόνραντ, Ντ. Χ. Λόρενς, Άρθουρ Μίλερ, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, Μαρκ Τουέιν, Ορλάντο Φάιτζες κ.ά. Διδάσκει στα Εργαστήρια Βιβλίου που διοργανώνει η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙANOS.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Στεφανάκη:

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά. Το βιβλίο του ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε στα γαλλικά με εξαιρετική επιτυχία και βραβεύτηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά και τα αραβικά.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (υποψήφιο για το Prix Balkanika 2013), ΑΡΙΑ-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ που μεταφράζεται στα αραβικά, ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ και το ΛΕΓΕ ΜΕ ΚΑΪΡΑ.

Ο Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο του με τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού κράτους.