Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στην Ελλάδα το έργο των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι συχνά εκθέτουν μαζί στο εξωτερικό και έργα τους βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική. Στην έκθεση αυτή, με τίτλο Η λεγόμενη πραγματικότητα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μερικά από τα σημαντικότερα νέα και παλαιότερα έργα των δύο καλλιτεχνών.

‘Ετσι βλέπουμε τον κόσμο, δηλαδή, έξω από εμάς· αν και πάντα κουβαλάμε μία μόνο αναπαράσταση αυτού μέσα μας.
René Magritte, γράμμα στον Achille Chavée, 1960

Ο Mózes Incze εξερευνά την πολλαπλότητα της πραγματικότητας και διερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής στη σύγχρονη κοινωνία. Ο ίδιος σημειώνει για το έργο του: «Όταν η οπτική γωνία αλλάζει, το αντικείμενο της παρατήρησης εμφανίζεται σε εμάς με διαφορετική μορφή. Σε μία συνεχή τέτοια ανάλυση, η ουσία πίσω από τις παραλλαγές είναι ίδια: οι μορφές μιλάνε για μιά αλήθεια, κάθε φορά όμως με διαφορετικά λόγια […] Ως άνθρωπος, είμαι εκτεθειμένος στις μεταβολές του χωροχρόνου. Ως καλλιτέχνης, δουλεύω πατώντας στις εμπειρίες μου και προσθέτοντας εικόνες και λέξεις στην πραγματικότητα, στην ύπαρξη… Όσα βλέπεις γύρω σου, αυτά είναι η λεγόμενη πραγματικότητα.»

Η ζωγραφική του Mózes Incze κάνει αναφορές στην εμπειρία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, στον εικονογραφικό αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ανθρώπου. Εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογική πρόοδο και αποτυπώνει με καταπληκτικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες που συχνά αυτές επιφέρουν στον άνθρωπο. Η απόδοση των σωμάτων και η χρωματική του παλέτα με το έντονο κιοαροσκούρο συχνά θυμίζουν την μπαρόκ παράδοση. Οι αφηγήσεις του και οι χωρικές διαστάσεις, όμως, σε συνδιαδμό με τις αδρανείς φιγούρες με τα επικαλυμμένα πρόσωπα φέρνουν στο μυαλό την απόδοση της ανθρώπινης κατάστασης από σουρεαλιστές όπως ο Dalí και ο Magritte.

Ο Boldi βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής. Ακολουθώντας την παράδοση του Brâncusi, αποτυπώνει την θεμελιώδη ουσία του υποκειμένου χρησιμοποιώντας κυρίως απλουστευμένες μορφές, και ως αποτέλεσμα δημιουργεί στρογγυλά, τέλεια εκλεπτυσμένα γλυπτά. Ο ίδιος εξηγεί πως «στη βιαστική, γρήγορη ζωή μας, όπου σχεδόν τα πάντα μοιάζουν εφήμερα, για μένα το σημαντικότερο είναι να δημιουργώ γλυπτά με διάρκεια στο χρόνο και παντοτινή αξία […] γι’αυτό χρησιμοποιώ πολύτιμα υλικά. Είναι τόσο σημαντικό για μένα να επικοινωνώ με την τέχνη μου θέματα αιώνια, κατανοητά πάντα κι παντού…»

Αναλύοντας τη δουλειά του Boldi, όπως είπε και ο Jimenez Derreida, είναι σα να αναλύει κάποιος μία ταινία, όπου όλες οι διαδοχικές εικόνες μαζί μας λένε μια ιστορία. Τα γλυπτά του Boldi εκφράζουν την πιο βαθιά ουσία των αξιών που τον χαρακτηρίζουν ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο: απλότητα, ακαιρεότητα, λογική και σεβασμός προς όλα τα είδη της φύσης. Χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς και χωρίς να προσεγγίζει την ανθρώπινη μορφή από κάποια ψυχολογική προοπτική, αποτυπώνει την πρωτογενή ευαισθησία και τις εσωτερικές πολυπλοκότητες κάθε ανθρώπου.

Και οι δύο καλλιτέχνες γοητεύονται με την ιδέα της ανθρώπινης κατάστασης στη σύγχρονη κοινωνία, και διερευνούν το ανθρώπινο σώμα στο έργο τους. Μέσα από τα έργα της έκθεσης, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μια νέα και συναρπαστική ανάγνωση του κόσμου γύρω του και όσων εμπεριέχονται σε αυτόν, δηλαδή την λεγόμενη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Συντελεστές:

Καλλιτέχνες: Mózes Incze, Boldi 
Κείμενο: Boldi, Mózes Incze, Jimenez Derreida, Yota Dimitriou
Επιμέλεια: Μαρία Αλμπάνη