Ολόκληρος ο πλανήτης, παρακολουθεί με λύπη και άπλετο θυμό, την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Εύβοια. Κάτοικοι, ζώα, παραθεριστές, η μητέρα φύση ολάκερη, βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς ουδεμία προστασία.

Η προσπάθεια τους να σώσουν την χλωρίδα και την πανίδα του χωριού τους, αλλά και τις αναμνήσεις που κουβαλούν τα σπίτια τους, προκαλεί δέος.

Άνθρωποι μόνοι τους, μαζί με αλληλέγγυους και άυπνους – εθελοντές και μη –  πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους.

Οι καταστροφές ωστόσο παραμένουν ανυπολόγιστες και δεν χωρούν σε αριθμούς αποζημιώσεων.

Φωτογραφίες από τα πύρινα μέτωπα, με ανθρώπους να σπαράζουν και να θρηνούν, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Έτσι, ο Νεοϋορκέζος καλλιτέχνης Sho Shibuya, με έδρα το Μπρούκλιν, αποφάσισε να μεταφέρει τον πόνο, την πίκρα και την καταστροφή σε μια εικόνα.

Ο καλλιτέχνης, έχει μια ιδιαίτερη “ιδεολογική τεχνική“. Τον θυμόμαστε μέσα από τα εξώφυλλα της εφημερίδας New York Times εν μέσω πανδημίας και lockdown, στα οποία αποθανάτιζε την ανατολή του ήλιου, υπενθυμίζοντας μας πως εκεί έξω, αν κοιτάξουμε ψηλά, θα βρούμε τον ουρανό που μας λείπει…

Χωρίς πολλά λόγια και καλλιτεχνικές φανφάρες, ο Sho Shibuya δημιουργεί εικόνες, με περίσσιο νόημα για τον θεατή. Η σπαρακτική εικόνα  που δημιούργησε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα κάλεσμα να προστατεύσουμε την φύση και να εναντιωθούμε στο συμφέρον που την λεηλατεί.

«Ο ουρανός είναι η υπενθύμιση ότι έξω από τα παράθυρα μας, υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος κόσμος, και ότι κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα, με μια νέα ευκαιρία για πρόοδο και ειρήνη», λέει ο Sho Shibuy…