Τι ακριβώς είναι αυτή η τρέλα στην οποία οδηγείται στο τέλος της «Ιστορίας δύο πόλεων» ο Σίντνεϊ Κάρτον, βρίσκοντας όμως έτσι την πιο γλυκιά ανάπαυση που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί άνθρωπος; Είναι μια πράξη ηρωισμού, αυτοθυσίας από έναν παθιασμένο ιδεαλιστή ή τεκμήριο ενός αγνού έρωτα, που δε γνωρίζει όρια και, κυρίως, δε λυγίζει απέναντι στην απειλή του θανάτου;

Όπως και να το ορίσει κάποιος, παραμένει μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα αυτό του Τσαρλς Ντίκενς, ένα εμβληματικό, συναρπαστικό έργο, περιλαμβάνει την πλέον αξιομνημόνευτη αρχή, αλλά και ένα άκρως δραματικό, συγκινητικό φινάλε.

Δύο πόλεις, το Λονδίνο και το Παρίσι, στη δίνη της Γαλλικής Επανάστασης, διατρέχουν με τους ανθρώπους τους την επική, γεμάτη αγωνία αυτή αφήγηση, αναδεικνύοντας με έναν μοναδικό τρόπο πώς η Ιστορία μπορεί να διαλύσει τον ανθρώπινο βίο, τα ανθρώπινα πάθη, τις επιθυμίες και τα όνειρα κάθε ατόμου. Η επιβλητική μορφή του Σίντνεϊ Κάρτον έρχεται να μας θυμίσει πως υπάρχει ελπίδα και πίστη ακόμα και στις πιο σκοτεινές, απελπισμένες στιγμές.

Η Ιστορία δύο πόλεων παραμένει έως σήμερα ένα από τα πλέον αγαπημένα έργα του Ντίκενς, που έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα από τα πλέον κορυφαία μυθιστορήματα που γράφηκαν ποτέ.

Τσαρλς Ντίκενς

Ο Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870) είναι ένας από τους πλέον κοσμαγάπητους συγγραφείς, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της πατρίδας του από πολύ νωρίς. Τα έργα του γνωρίζουν παγκόσμια, διαχρονική απήχηση, μεταφέρονται στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, εμπνέοντας μικρούς και μεγάλους, ενώ συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ήδη από την εποχή του, στη βικτοριανή Αγγλία, ο Ντίκενς απολάμβανε μια φήμη που θα μπορούσε να συγκριθεί μονάχα με αυτή των σημερινών ροκ σταρ. Και αυτό μολονότι έζησε δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια. Τα μυθιστορήματα Όλιβερ Τουίστ, Μεγάλες προσδοκίες, Νίκολας Νίκλεμπι, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Ιστορία δύο πόλεων, Δύσκολοι καιροί και ή νουβέλες όπως η Χριστουγεννιάτικη ιστορία κατέστησαν τον Ντίκενς έναν από τους πλέον αγαπημένους συγγραφείς – και από τους πιο παραγωγικούς που έζησαν ποτέ. Ο Ντίκενς δεν έπαψε ποτέ να γράφει βιβλία, μυθιστορήματα και διηγήματα, να δημοσιογραφεί και να αρθρογραφεί. Επίσης, ήταν και δεινός επιστολογράφος, καθώς και ταξιδιωτικός συγγραφέας.