Μελετώντας τη λειτουργία της εικόνας και αντλώντας από την κουλτούρα του ψηφιακού κόσμου, το έργο Unauthorised επικεντρώνεται στο σώμα ως μεταβαλλόμενο αρχείο, διερευνά τους κανόνες που διέπουν την αναπαράστασή του, και εξετάζει τη δυναμική των αφηγήσεων που αυτό φέρει.

Στη νέα της παράσταση, η χορογράφος Ίρις Καραγιάν εστιάζει στην κίνηση του σώματος στην ποπ κουλτούρα και στον αθλητισμό, όπως απεικονίζεται στο διαδίκτυο, δημιουργώντας εκ νέου μια αλληλουχία πορτρέτων που ακροβατούν μεταξύ οικείου κι ανοικείου. Μια επιλογή από ποπ βίντεο κλιπ, YouTube βίντεο με πρωταγωνιστές τον Muhammad Ali, τον John McEnroe κ.α. αντιγράφονται, μεταλλάσσονται και αναδιαμορφώνονται σε ένα ζωντανό κολλάζ σωμάτων, εικόνων και αφηγήσεων.

Η αναπλαισίωση και ο μετασχηματισμός αυτού του διαδικτυακού υλικού δημιουργεί νέες σκηνικές αφηγήσεις με επίκεντρο τους ερμηνευτές και προκαλεί συνδέσεις θέτοντας ερωτήματα για το σώμα, τη δυναμική και την αναπαράστασή του. Τι αποτυπώματα αφήνει το σώμα στην εικόνα, και με ποιους τρόπους επανεφεύρει τον εαυτό του επί σκηνής;

Ίρις Καραγιάν

Η Ίρις Καραγιάν είναι χορογράφος κι έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ χορού. Το 2010 διακρίθηκε με το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakova award (New Europe Festival), με τα έργα A time to mourn (2009) και Leg acy (2010), ενώ το έργο Mothers (2012) επελέγη από το διεθνές δίκτυο Aerowaves (2013) και το Dancenet Sweden (2014). Για το έτος 2018-2019 ήταν υπότροφος του ιδρύματος Fulbright για την έρευνά της σε σχέση με το σώμα, το χρόνο, την αφήγηση και το αρχείο, σε συνεργασία με το Movement Research στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει χορογραφία κι αυτοσχεδιασμό σε επαγγελματικές σχολές χορού, σχεδιάζει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά πρότζεκτ, ενώ από το 2013 συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Συντελεστές παράστασης

Ιδέα – χορογραφία: Ίρις Καραγιάν
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Ερμηνεία: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Γιάννης Τσιγκρής
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Γιώργος Μαραζιώτης, Μπετίνα Παναγιωτάρα
Παραγωγή: Ομάδα χορού ΖΗΤΑ
Εκτέλεση παραγωγής: Σίσσυ Τσούκαλου
Φωτογραφίες: Ελισάβετ Μωράκη
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019).

Διάρκεια παράστασης: περίπου 60 λεπτά