Πρόκειται για εικαστικό αφιέρωμα στη Ζωή που γεννιέται και παράφορα ανθίζει. Η Ιανός Αίθουσα Τέχνης συνεχίζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά της, και με αφετηρία το συναρπαστικό μουσικό πόνημα του Ιγκόρ Στραβίνσκι, χαιρετίζει την Άνοιξη στην Αθήνα διοργανώνοντας ένα εικαστικό αφιέρωμα έμπλεο εικόνων, συνειρμών και συμβολισμών.

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (Le Sacre du Printemps) είναι το χορόδραμα που συνέθεσε ο Igor Stravinsky (1882-1971 ) µεταξύ 1912 – 1913 για τα Ρωσικά µπαλέτα του Sergei Diaghilev σε χορογραφία Vaslav Nijinsky και κοστούµια του Nicolas Roerich. Το έργο που φέρει τον υπότιτλο «Εικόνες από μια παγανιστική Ρωσία» και αναπαριστά μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που καταλήγει στη θυσία μιας κόρης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα του 20ου αιώνα. Το έργο κατακλύζεται από μια κεντρική ιδέα: το μυστήριο και τη μεγάλη δύναμη της Άνοιξης», ενώ οι λαϊκές µελωδίες που απαντώνται εδώ, προερχόμενες από τη Λιθουανία, τη Ρωσία, Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σχετίζονται µε παλιές τελετουργίες γύρω από την Άνοιξη. Σύμφωνα με το σενάριο του έργου, μετά από έναν δύσκολο χειµώνα η φύση σιγά-σιγά ξυπνάει και αρχαίες φυλές συγκεντρώνονται για εορταστικές ιεροτελεστίες γιορτάζοντας τον ερχοµό της Άνοιξης.

Μια γριά µάγισσα χρησιµοποιεί κλωνάρια για να προβλέψει το µέλλον. Οι γυναίκες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Άνοιξης. Όλοι γιορτάζουν την ιερή δύναµη της µητέρας Γης. Οι άντρες αναπαριστούν παραδοσιακά πολεµικά παιχνίδια. Ο γηραιότερος σοφός έρχεται από το χωριό και πραγµατοποιείται ο χορός της Γης. Καθώς σκοτεινιάζει οι κοπέλες εκτελούν αρχαίους σχηµατισµούς και µια από αυτές επιλέγεται ως η Εκλεκτή. Πέφτοντας κάτω στο έδαφος οι κοπέλες επικαλούνται τα αρχαία πνεύµατα. Η Εκλεκτή αρχίζει και ολοκληρώνει τον τελικό χορό για να επιτευχθεί ο εξευµενισµός των θεών της Άνοιξης. Στην πραγματικότητα ο Stravinsky φιλοτέχνησε µια ηχητική απεικόνιση και αποθέωση του φαινοµένου που ονοµάζουµε Ζωή στην πιο αρχέγονη διάστασή του.

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Άννα Αχιλλέως, Νεκτάριος Αποσπόρης, Δικαία Δεσποτάκη, Μιχάλης Καραϊσκος, Σάββας Μαβίδης, Τίμος Μπατινάκης, Βαγγέλης Πολύζος, Ειρήνη Τατάκη

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Μιχάλης Καραϊσκος