Η Ομάδα Τέχνης Oberon παρουσιάζει το έργο Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού στο φεστιβάλ Μέρες Θεάτρου που οργανώνει το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, στην Αίθουσα Τέχνης στην Κοζάνη την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος ή Όραμα του Διονυσίου Ιερομόναχου, εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου (1826-1829). Το  έργο είναι γραμμένο σε ιδιόρρυθμη πρόζα με στοιχεία ποιητικού λόγου. Η γλώσσα του είναι η δημοτική με πολλά ιδιωματικά ζακυνθινά στοιχεία, που λειτουργούν ρεαλιστικά στον πρωτοπρόσωπο αφηγηματικό λόγο του Ζακυνθινού Ιερομόναχου Διονύσιου και στον άμεσο λόγο της Γυναίκας της Ζάκυθος

Ένα συνταρακτικό κείμενο με διαπλεκόμενα θέματα : τη σκληρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Γυναίκας  και τη δεινή θέση των Μεσολογγιτισσών, που καταφεύγουν για βοήθεια στο νησί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου, και τη μάχη στην ψυχή του Ιερομόναχου, που μέσα της συμβαίνουν όλα όσα θα ιστορήσει. Ιερομόναχος, Γυναίκα και Διάβολος θα δεθούν μεταξύ τους με τα νήματα μιας πίστης και μιας άρρηκτης και μοναδικής ύπαρξης.

Ένα παραληρηματικό έργο με εξπρεσιονιστικές πινελιές, η αιώνια πάλη του καλού με το κακό, ένα από τα πιο σπουδαία έργα της Ελληνικής Γραμματείας.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία : Αλέκος Σπυριδάκης

Σκηνικά – κοστούμια : Μαριέτα Πανίδου

Σχεδιασμός φωτισμού : Κέλλυ Εφραιμίδου

Μουσική – κιθάρα : Αλέξης Βαλάσσης

– Βιολί   : Γιάννης Μαστρογιάννης

Παίζουν : Σοφία Βούλγαρη

Διονύσης Καραθανάσης

Μάριος Μεβουλιώτης

Η ομάδα

Η ομάδα τέχνης Oberon δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009. Στόχος είναι η αναζήτηση, το πείραμα και η απόδοση κλασικών και μη, κειμένων. ‘Έκφραση που κινείται ανάμεσα στο μινιμαλισμό και το συμβολισμό. Η λιτότητα επί σκηνής είναι ένα από τα ζητούμενά μας. Λιτότητα στα εκφραστικά μέσα και την αισθητική. Έχουμε πειραματιστεί με new media, με μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, με ηχητικές σκηνικές κατασκευές και σκηνογραφικά κοστούμια. Έχουμε ασχοληθεί με κείμενα των  Beckett, Ginsberg, Barker, Kane, Στάικου, Ρίτσου, Γώγου, Σολωμού, Αναγνωστάκη, Φάις.

Η  ομάδα έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και έχουμε παρουσιάσει στα  θέατρα:  Μονής Λαζαριστών, Άνετον, Αυλαία, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Studio Κοιτώνες, στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης,  και  άλλους.

Παραστάσεις της ομάδας :

●Καρακορούμ του Ανδρέα Στάικου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ”Ανοιχτή σκηνή-Θεατρικές φωνές της πόλης” 2015 του Δήμου Θεσσαλονίκης

●Crave (λαχταρώ) της Sarah Kane (2014 – 2015)

●Η Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ”Ανοιχτή σκηνή-Θεατρικές φωνές της πόλης” 2014 του Δήμου Θεσσαλονίκης

●Μπρεχτ – Ρίτσος ένας διάλογος στο πλαίσιο της έκθεσης της Βάσως Κατράκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. (2014)

●H γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ πόλης 2012 του Δήμου Θεσσαλονίκης.

●Und του Howard Barker. (2012 – 2013)

●Απογραφή πληθυσμού για τα Δημήτρια 2011.

●Το κίτρινο σκυλί του Μισέλ Φάις. (2011)

●Δώρο ασημένιο ποίημα, για την παγκόσμια ημέρα ποίησής 2011.

●Άτιμο κόκκινο με ποιήματα της Κατερίνας Γώγου και του Allen Ginsberg.(2011).

●Σαχλοκουβέντες – Three Occasional Pieces του Samuel Beckett. (2010).