Μέσα από 170 σπάνια και συχνά άγνωστα έργα, μεγάλους επιτελικούς χάρτες σε πολλά φύλλα, πολύτιμους άτλαντες και γεωγραφικές εκδόσεις, η έκθεση του ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ανάδυση της εικόνας της νεώτερης Ελλάδας, πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση, και έως την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η έκθεση αρθρώνεται σε πέντε ενότητες που παρουσιάζουν τις αλλεπάλληλες και συνεχείς ξένες αποστολές χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου: από τις εργασίες των αξιωματικών της ρωσικής αρμάδας του Αιγαίου (1770-1775) έως τις πολλαπλές απόπειρες των γεωγράφων, χαρτογράφων και απεσταλμένων του Ναπολέοντα και τις εργασίες των μελών της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά (1829-1838), η έκθεση φωτίζει τις διαδοχικές προσπάθειες διαμόρφωσης της γεωγραφικής εικόνας της νεώτερης Ελλάδας ως πολιτικής πλέον οντότητας. Οι προτάσεις τους σταδιακά ωριμάζουν και επιβάλλονται καθώς υιοθετούνται τόσο από τη Δύση όσο και από τις ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις.

Χάρτης της Ελλάδας και μεγάλου μέρους των αποικιών της στην Ευρώπη και την Ασία, Παρίσι 1811. Μουσείο Μπενάκη, συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου

Το πλούσιο και σπάνιο αυτό χαρτογραφικό υλικό συγκεντρώνεται για πρώτη φορά. Προέρχεται από τις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από πολλές άλλες βιβλιοθήκες και συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας. Την έκθεση συνοδεύει μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση, 280 σελίδων.

*Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη του Green Pass* για κατηγορίες εμβολιασμένων ή νοσησάντων. (*Green Pass νοείται, είτε η βεβαίωση εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 είτε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, εμβολιασμού ή ανάρρωσης COVID-19). Οι επισκέπτες της έκθεσης θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας είτε Διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με το κατά περίπτωση πιστοποιητικό. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στον εκθεσιακό χώρο. Θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Κεντρική εικόνα θέματος: Χάρτης της γεωλογικής διαμόρφωσης και των ερειπίων της Πελοποννήσου, από τον Άτλαντα της Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά, Παρίσι 1833. Συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου.