Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και μπήκε στον χάρτη των μεγάλων συμφωνικών σχημάτων με καταστατικό στόχο να ασχοληθεί συστηματικά με τη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία: δηλαδή να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο, τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες, καθώς πρόκειται για έναν σημαντικότατο κλάδο του νεοελληνικού πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο του αξίζει. Η ανακάλυψη πολλών από αυτά τα έργα, η μουσικολογική αποκατάστασή τους και η έρευνα γύρω απ’ αυτά είναι συχνά προϊόν της έρευνας που γίνεται στα μουσικά τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η μέχρι τώρα διαδρομή της Φιλαρμόνιας υπήρξε πολύ παραγωγική, καθώς το σχήμα έχει ερμηνεύσει σπάνια έργα των Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Παύλου Καρρέρ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Ιωσήφ-Μιχαήλ Στρατίκου, Δημητρίου Λιάλιου, Διονυσίου Ροδοθεάτου, Μανώλη Καλομοίρη, Βασίλη Καλαφάτη, Νίκου Σκαλκώτα, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Θεόδωρου Καρυωτάκη, Δημήτρη Θέμελη, Περικλή Κούκου, Πέτρου Πετρίδη, Θόδωρου Αντωνίου και άλλων Ελλήνων συνθετών της σύγχρονης περιόδου, όπως και πολλά έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Αντίστοιχα, σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στη διεθνή αγορά τρεις ψηφιακοί δίσκοι της Ορχήστρας με πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις έργων του Βασίλη Καλαφάτη, του Νίκου Σκαλκώτα και του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι το ρεπερτόριο της Ορχήστρας δεν περιορίζεται στα ελληνικά έργα, κάτι που φαίνεται και από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το οποίο περιλαμβάνει έργα Κερουμπίνι, Σούμαν, Τσαϊκόφσκι και Λιστ.

Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής Νίκος Μαλλιάρας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας ανέλαβε ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος, και πολύ γνωστός για την έρευνά του στο πεδίο της νεοελληνικής μουσικής, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βύρων Φιδετζής, ο οποίος θα διευθύνει τη Φιλαρμόνια και στη συναυλία του Μεγάρου. Σολίστ στο βιολί θα είναι ο κορυφαίος της Ορχήστρας Γιαροσλάβ Τόκαρεβ.

Πρόγραμμα:

Α’ Μέρος
Cherubini, Εισαγωγή από την όπερα Μήδεια
Schumann, Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, WoO 23

B’ Μέρος
P. I. Tchaikovsky, Τρικυμία (The Tempest), Φαντασία σε φα ελάσσονα, πάνω στην κωμωδία του Σαίξπηρ, έργο 18
Liszt, Προμηθέας, Συμφωνικό ποίημα αρ. 5