Μια διεθνής συνάντηση προς τιμήν του Θεόδωρου Τερζόπουλου, του σκηνοθέτη που επανασυνδέει το θέατρο με τον μυθικό θεό του, τον Διόνυσο, και τον πυρήνα του: το σώμα του ηθοποιού και τον αέναο αυτοσχεδιασμό.

Το αφιέρωμα “Η επιστροφή του Διονύσου” περιλαμβάνει: τη νέα εκδοχή των διαπολιτισμικών Τρωάδων του Ευριπίδη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ένα Διεθνές Συμπόσιο, ανοιχτή παρουσίαση της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και πολλές παράλληλες δράσεις.

Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στο έργο και τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου όπως αναπτύχθηκε τα τελευταία 33 χρόνια, από την ίδρυση του θεάτρου Άττις στους Δελφούς (1985) και από την παγκόσμια πρεμιέρα των εμβληματικών Βακχών του Ευριπίδη, στη σκηνοθεσία του, στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών (1986).

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος που οργάνωσε  στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Σε 2.100 ανέρχονται οι παραστάσεις του σε 32 χρόνια, σε 30 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο διδάσκεται η μέθοδος και οι παραστάσεις του, σε  9 γλώσσες έχουν εκδοθεί βιβλία για το έργο του. O Θεόδωρος Τερζόπουλος, εδώ και 33 χρόνια, με το έργο και τη μέθοδό του, στρέφει το θέατρο πίσω στον πυρήνα του: το σώμα του ηθοποιού, τον αέναο αυτοσχεδιασμό, τον θεό Διόνυσο.

Για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, θα παιχτεί μια παράσταση-διάβημα για την ανάγκη της συμφιλίωσης: η νέα εκδοχή των διαπολιτισμικών Τρωάδων του Ευριπίδη που παρουσίασε το θέατρο Άττις στις 7 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, σε παραγωγή της «Πάφος 2017-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στις Τρωάδες συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ), από τη Συρία και την Ελλάδα. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση της παράστασης.

Πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες, μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου και ηθοποιοί, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, εικαστικοί, ψυχαναλυτές, νευρογλωσσολόγοι και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταιβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία,  την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο  και την Ελλάδα θα παραβρεθούν στους Δελφούς για να τιμήσουν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου.

Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν οι: Anatoly Vasiliev (σκηνοθέτης, Ρωσία), Eugenio Barba (σκηνοθέτης, Δανία), Jan Fabre (σκηνοθέτης-εικαστικός, Βέλγιο), Mark Mazower (ιστορικός, ΗΠΑ), Valery Fokin (σκηνοθέτης, Ρωσία), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ελλάδα), Blanka Zizka (σκηνοθέτης, ΗΠΑ), Jaroslaw Fret (σκηνοθέτης και ηθοποιός, Πολωνία), Hans Thies Lehman (θεατρολόγος-ακαδημαϊκός, Γερμανία), Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος- καθηγήτρια, Ελλάδα), Freddy Decreus (θεατρολόγος-ακαδημαϊκός, Βέλγιο), Frank-Michael Raddatz (θεατρολόγος-ακαδημαϊκός, Γερμανία), Καλλιόπη Λεμού (εικαστικός, Ελλάδα), Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτάκης (ακαδημαϊκός, ψυχαναλυτής, Ελλάδα/Καναδάς) Gonia Jarema (νευρογλωσσολόγος, Ελλάδα/Καναδάς), Kerem Karaboga (καθηγητής θεατρολογίας, Τουρκία), Dikmen Gurun (καθηγήτρια θεατρολογίας, Τουρκία), Μαρίκα Θωμαδάκη (καθηγήτρια-κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ελλάδα) κ.α.

Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και τον στενό συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από τους 14 δασκάλους της μεθόδου, η οποία διδάσκεται στις χώρες τους (από τη Βραζιλία και την Κολομβία μέχρι την Κίνα, την Ταιβάν, τη Γερμανία και την Ιταλία).

Το Αφιέρωμα εγκαινιάζουν δύο σταθεροί συνεργάτες του Θεόδωρου Τερζόπουλου τις τελευταίες δεκαετίες: η Johanna Weber με τη φωτογραφική εγκατάσταση Η Επιστροφή της Διονύσου, με φωτογραφίες της από τις παραστάσεις και τις πρόβες του θεάτρου Άττις και ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης με την ηχητική εγκατάσταση Ενοπαί, με μουσική από τις παραστάσεις του θεάτρου Άττις στους υπαίθριους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Προγραμματίζονται, επίσης, περφόρμανς, θεατρικές αναγνώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ κλπ.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου στη Συνέντευξη Τύπου | @Andreas Simopoulos

Η Ελένη Αρβελέρ, σημειώνει αναφορικά με το αφιέρωμα:

Μια διαχρονική και υπόγεια σχεδόν σχέση συνδέει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με το έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Από καιρό τα ερωτηματικά, οι αγωνίες, οι ανησυχίες του απαράμιλλου αυτού σκηνοθέτη και τέλειου θεατράνθρωπου ήταν μέλημα και πρόβλημα επίσης του Κέντρου. Έτσι εύρισκαν πρόσφορο έδαφος για να παρουσιαστούν στους Δελφούς οι πάντα αξιόλογες προσπάθειες του Θεόδωρου Τερζόπουλου είτε ως ερευνητικοί πειραματισμοί, είτε ως προτεινόμενες λύσεις.

Η αποδοχή τους, τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδήμονες και τους κριτικούς, στάθηκε πάντα ενθαρρυντική, συχνότατα μάλιστα ενθουσιώδης.

Ας μνημονεύσω επίσης ότι ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είχε επί σειρά ετών την καλλιτεχνική διεύθυνση των εμβληματικών συναντήσεων Αρχαίου Δράματος που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Απλό εφέτος αντίδωρο αυτής της πολύχρονης φιλίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου προς το Κέντρο, το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη αυτόν με τον τίτλο «Η επιστροφή του Διόνυσου», αφιέρωμα που αποτελεί και τον βασικό κορμό των εφετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Κέντρου. Συμμετέχουν διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί, ερευνητές και καλλιτέχνες τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή τους.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, με κύρια αναφορά «Από τις Βάκχες στις Τρωάδες», διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου και φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, εκτός βέβαια από τις παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του τιμωμένου, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, των Τρωάδων του Ευριπίδη.

Οι πολυπληθείς αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση.

Trojan Women_rehearsals | credit Johanna Weber

Μάθετε περισσότερα:

Το όνομα του Θεόδωρου Τερζόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Δελφούς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών:

– Στους Δελφούς, στον μυθικό τόπο συνάντησης του Απόλλωνα με τον Διόνυσο, ιδρύθηκε το 1986 το Θέατρο ΑΤΤΙΣ.

– Υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εμβληματικών Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004  που οργάνωσε   Κέντρο Δελφών με ιστορικές  παραστάσεις  στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών σε σκηνοθεσία μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου θεάτρου όπως ο Tadashi Suzuki, ο  Robert Wilson, ο Yuri Lyubimov, ο Andrzej Wajda, ο Tony Harrison, ο Anatoly Vasiliev κ.α.

– Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, κατά τη ΙΙ Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, παρουσίασε για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου 1986 τις πολυβραβευμένες Βάκχες του Ευριπίδη, μια παράσταση που, στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από  400 φορές σε 30 χώρες.

Trojan Women_rehearsals | credit Johanna Weber

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (5-8/7/2018)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πέμπτη 5 Ιουλίου

Εγκαίνια Φωτογραφικής εγκατάστασης Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Επιμελητές: Johanna Weber, φωτογράφος & Αλέξανδρος Κόκκινος, γλύπτης-αρχιτέκτονας

Έναρξη ηχητικής εγκατάστασης ΕΝΟΠΑΙ
Επιμελητής: Παναγιώτης Βελιανίτης, συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός

Παρασκευή 6 Ιουλίου

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ
Επίδειξη

Παρασκευή 6  & Σάββατο 7 Ιουλίου

Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ-  Σκην. Θεόδωρος Τερζόπουλος
Αρχαίο Θέατρο Δελφών, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Ιουλίου

Συμπόσιο  Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Από τις Βάκχες στις Τρωάδες

Κυριακή 8 Ιουλίου

Μουσική Παράσταση: «Ο Οδοιπόρος και η Σκιά του» με τον Δημήτρη Τηλιακό