Τα εγκαίνια της 9ης Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου θα πραγματοποιηθούν στις 21 Ιανουαρίου του 2022 στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας και θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του Μαρτίου του 2022.

Η έκθεση από την έναρξη της το 2002, έχει συγκροτηθεί σε ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στο Πεκίνο της Κίνας. Συνδιοργανώνεται από κοινού από την Ένωση Καλλιτεχνών της Κίνας, τη CFLAC και τη Δημοτική Κυβέρνηση του Πεκίνου. Με ένα εκατομμύριο επισκέπτες και συμμετοχή από 4000 διεθνείς καλλιτέχνες μέχρι τώρα, έχει συγκροτηθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, πρακτικών στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες.

Η 9η Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου προτείνει την έννοια του Φωτός σαν κυρία θεματική της Έκθεσης, αλλά και σαν ερευνητικό ερώτημα για διαπραγμάτευση προς στους/στις συμμετέχοντες εικαστικούς. Η οργανωτική επιτροπή αναφέρεται στο κάλεσμα της έκθεσης, σε ένα ποίημα του Κινέζου ποιητή Lu You, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ (960-1279 μχ). Στο ποίημά του Η Πτώση των ανθών της Δαμασκηνιάς ο ποιητής γράφει: “Τώρα που το έδαφος είναι σπαρμένο από πάγο και χιόνι, ποιος είναι αυτός που θα φέρει πίσω την άνοιξη;”

Το Φως, η εργασία, η ελπίδα, η μεταμόρφωσή του σκοταδιού στο αντίθετο του, ορίζουν τους κύριους άξονες της έκθεσης, η οποία στοχεύει να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν, μέσα από το έργο τους, αναδεικνύοντας παράλληλα οικουμενικές αξίες και την έννοια της κοινωνικής ευθύνης για τη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου μέλλοντος.

Η 9η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου οργανώνεται συνδυαστικά με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. Η Ολυμπιακή φλόγα, που θα μεταφερθεί από την Αθήνα στο Πεκίνο προτείνεται από την επιτροπή ως συμβολικό στοιχείο σύγκλισης του θέματος του Φωτός.

Κατά τη διάρκεια των 3 μηνών της έκθεσης, θα παρουσιαστούν έργα από καλλιτέχνες από 110 χώρες, τα οποία αποτυπώνουν την πολυπολιτισμική διάσταση και τις αλλαγές που συντελούνται στη σύγχρονη παγκόσμια εικαστική σκηνή.

Από την κριτική επιτροπή της Μπιενάλε επελέγησαν ένας Έλληνας και δύο Ελληνίδες εικαστικοί για να να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα: ο Βερύκιος Σπύρος, η Οικονομίδου Φλωρεντία και η Μιμίκου Στέλλα.

Ο Σπύρος Βερύκιος επιλέχθηκε με το έργο του “Σονάτα” (2021, λάδι σε καμβά, 120 x 175 cm). Η «Σονάτα» είναι ένα πολύπτυχο, που αποτελείται από είκοσι πορτρέτα. Ο πίνακας στο σύνολό του είναι μια διερεύνησης των ψυχολογικών πτυχών είκοσι χαρακτήρων σε καθημερινές καταστάσεις μέσα από διαφορετικές εναλλαγές του φωτός και της σκιάς. Η σύνθεση έχει δομηθεί ως μια ρυθμική εξέλιξη & αντιπαράθεση είκοσι ζωγραφικών καταστάσεων.

Η Φλωρεντία Οικονομίδου επιλέχθηκε της, με το έργο της “We will overcome”. Το έργο με τίτλο “We will overcome” (Fine Art archival print) είναι σχεδιασμένο στον υπολογιστή και τυπωμένο ψηφιακά. Η σύνθεσή της με υστερομεσαιωνικους υπαινιγμούς, αναφέρεται στη μάχη κατά του Covid-19 και πραγματεύεται την ισορροπία μεταξύ φωτός και σκότους, θετικού και αρνητικού χώρου.

Η Στέλλα Μιμίκου επιλέχθηκε με το έργο της “Immortal Flame” 2021, μικτή τεχνική, ακυλικό & κολάζ σε καμβά, 120x120cm.

Σπύρος Βερύκιος

Ο Σπύρος Βερύκιος είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Σπούδασε ζωγραφική (1985-1991) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών / Μ.Ε.Τ. (2004 – 2006) στην ΑΣΚΤ. Από το 1993 εκθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε 25 ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και σε τέσσερις Biennale: Biennale Νέων Καλλιτεχνών/Ισπανία (1991), Big Torino/Ιταλία (2000), Τύνιδας/Τυνησία (2002), 6η Biennale Πεκίνου/Κίνα (2014).

Παράλληλα έχει επιμεληθεί και οργανώσει πέντε οµαδικές εικαστικές εκθέσεις: Πορνογραφία (1997), Το σινεμά εκπνέει τους εικαστικούς (2000), Εδώδιµος τέχνη (2001), Ο Μίκυ συναντά την τέχνη (2004), LOVE WILL TEAR US APART (2005), Κοσμοναύτες του εσωτερικού διαστήματος (2018).

Στη δουλειά του συμπεριλαμβάνονται κόµικ καθώς και εικονογραφήσεις περιοδικών και βιβλίων.

Ιστορίες κόµικ του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, Αγγλία, Σλοβενία, Ιταλία και ΗΠΑ.

Από το 1996 έχει εργαστεί σε κινηματογραφικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων στην Αγγλία και την Ελλάδα.

Διδάσκει στο Τµήµα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής.

Φλωρεντία Οικονομίδου

Η Φλωρεντία Οικονομίδου σπούδασε Ζωγραφική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, εργαστήριο Zavaro, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, εργαστήριο Νίκου Κεσσανλή και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, εργαστήριο Θανάση Εξαρχόπουλου. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου και διδάσκει Σχέδιο – Χρώμα – Έντυπη Τέχνη. Η δουλειά της περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και κατασκευών. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εστιάζεται στη χρήση νέας τεχνολογίας, όπως video animation, Digital Prints και Installation.

Η Φλωρεντία Οικονομίδου έχει παρουσιάσει τα έργα της δέκα ατομικές και σε πολλες διεθνεις εκθέσεις Μπιενάλε και Τριενάλε.

Στέλλα Μιμίκου

Η Στέλλα Μιμίκου γεννήθηκε στην Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ. 1991-1996) με Αριστα και με καθηγητές τον Τ. Πατρασχίδη και Δ. Μυταρά, τον Γ.Ζιάκα στην Σκηνογραφία, τον Θ. Εξαρχόπουλο στην Χαρακτική, τον Θ. Αφεντάκη στη Παιδαγωγικά-Παιδοψυχολογία και την Τιτίκα Δουκουμεντζάκη στην Διδακτική στην Τέχνη.

Αποφοίτησε από το τμήμα Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (1996-2000) με Άριστα και με καθηγητή τον Γ. Λάππα.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Σπύρος Βερύκιος, Σονάτα