Το Μουσικό Προαύλιο Badminton 2013, παρουσιάζει την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τις Αψιλίες σε δυο μουσικές βραδιές με τραγούδια του πρωτομάστορα του ρεμπέτικου Παναγιώτη Τούντα, στις 15 και 16 Ιουνίου 2013.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ξεχωρίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι ένα καλλιτεχνικό μέγεθος ερμηνεύτριας, που δεν μετριέται με τους κοινούς όρους κατηγοριοποιήσεων.

Αυτήν τη φορά επιλέγει μαζί με τις Αψιλίες να αποδώσουν τραγούδια του Παναγιώτη Τούντα (1884-1942), του πρωτομάστορα των ελλήνων συνθετών.

Ο Τούντας είναι ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που το 1924, αναγράφεται το όνομα του σε ετικέτα δίσκου. Ο παλιότερος με τις περισσότερες διαχρονικές επιτυχίες.

«Τα τραγούδια του είναι «Μήτρες» που γεννούν έναν αιώνα που ν’ θεμέλια στα καινούρια και που τραγουδιούνται ακόμα»

Το παραπάνω δίστιχο του ανιψιού του Τούντα, Λευτέρη Σκορδίλη, τα λέει όλα για τη σημασία και αξία των τραγουδιών του. Τραγούδια, όπως τα: «Αερόπλανο θα πάρω», «Άμαν Κατερίνα μου», «Γιατί φουμάρω κοκαΐνη», «Δημητρούλα μου», «Η γκαρσόνα», «Μπαρμπαγιαννακάκης», «Χαρικλάκι», «Κουβέντα με το Χάρο», «Μπήκε ο χειμώνας», «Με ζουρνάδες και νταούλια» κ.ά.

Αφηνόμαστε στη γνήσια ομορφιά των τραγουδιών του Παναγιώτη Τούντα, που απηχούν πάντα γοητεία και βαθιά αίσθηση. Τραγούδια, που μετά τόσα χρόνια εξακολουθούν να τορπιλίζουν κάθε έννοια συμβατικότητας.

Οι Αψιλίες είναι οι:

Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, τραγούδι
Ευγένιος Βούλγαρης: ούτι, λύρα πολιτική, bozuk, yaili tambur, τραγούδι
Αποστόλης Τσαρδάκας: κανονάκι, βιολί