Τη νέα του δουλειά με τίτλο “Διασχίζοντας το Νείλο” παρουσιάζει ο Ανδρέας Γεωργιάδης στην Γκαλερί Hanager, στην Όπερα του Καΐρου.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης, καλεσμένος από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, την Όπερα του Καΐρου καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, παρουσιάζει μια ενότητα έργων που δημιούργησε αποκλειστικά για την περίσταση, με θέμα το μεγάλο ποτάμι που ενώνει το βορρά με το νότο της αιγυπτιακής επικράτειας.

Ο ζωγράφος αφηγείται εικαστικά, το ταξίδι ενός Έλληνα περιηγητή του 19ου αιώνα. Ξεκινώντας από την Αλεξάνδρεια των παιδικών χρόνων του Κ. Π. Καβάφη, ο περιηγητής διασχίζει το Νείλο, πραγματοποιώντας ενδιάμεσες στάσεις σε σταθμούς: Πορτ Σαΐντ, Νταμιέτα, Κάιρο, Γκίζα, Σάκκαρα, Λούξορ, Κοιλάδα των Βασιλέων, Καρνάκ, Έντφου, Άμπου Σίμπελ, Ασουάν.

Τα 24 έργα, όλα μελάνια σε χαρτί, καταγράφουν στιγμιότυπα του φανταστικού αυτού ταξιδιού στην ενδοχώρα, εντυπώσεις και αναμνήσεις, δημιουργώντας μια υποκειμενική γεωγραφία μνήμης, που χάνεται στο χρόνο και στην ιστορία του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Διάσημα αξιοθέατα  όπως οι Πυραμίδες, η Σφίγγα την εποχή της ανασκαφής της, το παλάτι της Χασεψούτ, οι Κολοσσοί του Μέμνωνα, ο ναός του Άμπου Σίμπελ πριν τη μεταφορά του στη σημερινή του θέση, ο ναός του Έντφου, το παλαιότερο τζαμί στο Κάιρο Εμπν Τουλούν, ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο προτού καεί το 1900, το νέο για την εποχή κτίριο της εταιρείας της Διώρυγας του Σουέζ εναλλάσονται αρμονικά με απλές καθημερινές εικόνες: μερικοί ψαράδες στην όχθη του Νείλου, μια κόπτικη εκκλησία, ένα σοκκάκι στο παλιό παζάρι του Αλ Χαλίλι, το πανί μιας φελούκας που διασχίζει τα νερά του ποταμού, μια μικρή όαση στη μέση του πουθενά.

Ο ζωγράφος, συνεπαρμένος από το πρώτο του ταξίδι στην Αίγυπτο, πριν από αρκετά χρόνια, επιστρέφει με αυτή την (έκτη κατά σειρά) ατομική έκθεση, προτείνοντας ως αντίδωρο, τις αναμνήσεις του, αποτυπωμένες με ένα απόλυτα προσωπικό εικαστικό τρόπο, και φορτισμένες με αγάπη και θαυμασμό.

Η έκθεση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων που οργανώνουν η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης, και η Όπερα του Καϊρου με αντικείμενο την ελληνο – αιγυπτιακή πολιτιστική συνεργασία και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου, Dr Mohamed Saber Arab.

Στον κύκλο αυτό εντάσσεται η έκθεση “Nour” που περιλαμβάνει μια συλλογή κοσμημάτων της Έλενας Σύρακα, με αφετηρία την ισλαμική τέχνη και τα έργα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με μια συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στις 2 Ιουνίου στην κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου και στην Αλεξάνδρεια στις 4 Ιουνίου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Σπούδασε Γραφιστική στη Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. (ΤΕΙ Αθήνας). Παρακολούθησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. μαθήματα εικονογράφησης στο Institut d’ Arts Visuels στην Orleans της Γαλλίας. Διδάχθηκε ζωγραφική με δάσκαλο τον Γ. Ρόρρη στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Άποψη (2001-2002) και το Σημείο (2002-2006).

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει φιλοτεχνήσει με έργα του βιβλία και δίσκους.

Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.