Το σπίτι του Μολιέρου επισκέπτεται για άλλη μια φορά το αθηναϊκό κοινό στη μεγάλη οθόνη του auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, προσφέροντας κλασσικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου σε μαγνητοσκόπηση, με ελληνικούς υπότιτλους.

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου θα προβληθεί το La Nuit des Rois (Η Δωδέκατη Νύχτα) του William Shakespeare, σε διασκευή και σκηνοθεσία από τον διάσημο σκηνοθέτη Τhomas Ostermeier.

Με το θίασο της Comédie-Française και τους:
Denis Podalydès: Ορσίνο, ο Δούκας της Ιλλυρίας
Laurent Stocker: Sir Toby Haut LeCoeur, πατέρας της Ολίβιας
Stéphane Varupenne: Φέστε, τρελά ερωτευμένος με την Ολίβια
Adeline d’Hermy: Ολίβια
Georgia Scalliet: Bιόλα, μεταμφιεσμένη σε «Σεζάριο»

Μία από τις τελευταίες κωμωδίες του Σαίξπηρ, «Η Δωδέκατη Νύχτα» ή «Ό,τι θέλετε» προσέγγισε το ζήτημα της ταυτότητας και του είδους. Την εποχή της δημιουργίας της, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να είναι ηθοποιοί, οι γυναικείοι χαρακτήρες ερμηνεύονταν αποκλειστικά από τους άνδρες, γεγονός που ενίσχυε την σύγχυση του θεατή.

Ο σκηνοθέτης Thomas Ostermeier έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Comédie-Française με έναν από τους αγαπημένους του συγγραφείς: τον Σαίξπηρ.

Μέσω αυτής της κωμωδίας που αφορά στο φύλο και τη μεταμφίεση, στην οποία κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται να είναι, ο Ostermeier διερευνά συναισθήματα και ερωτικές επιθυμίες αλλά και το ζήτημα του κοινωνικού ντετερμινισμού.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Βιόλα ναυάγησε στην ακτή της Ιλλυρίας και για να αποφύγει δυσάρεστες περιπέτειες μεταμφιέζεται σε νεαρό άνδρα με το όνομα Σεζάριο. Μοιάζει έτσι στον δίδυμο αδελφό της, Σεμπάστιαν, για τον οποίον πιστεύει ότι έχει πνιγεί. Χωρίς πόρους, εισέρχεται στην υπηρεσία του Δούκα Ορσίνο που στέλνει τον ‘Σεζάριο’ για να εξομολογηθεί τον παθιασμένο έρωτά του στην Ολίβια, την οποία έχει ερωτευτεί παράφορα. Η Ολίβια με τη σειρά της ερωτεύεται τον παράξενα γοητευτικό ‘Σεζάριο’.

Εν τω μεταξύ, η Βιόλα δεν μπορεί να εξομολογηθεί στον Δούκα Ορσίνο, τον οποίο έχει ερωτευθεί, δημιουργώντας ένα ερωτικό τρίγωνο: η Βιόλα αγαπάει τον Δούκα Ορσίνο, ο Δούκας αγαπάει την Ολίβια, και η Ολίβια αγαπάει την Βιόλα μεταμφιεσμένη ως Σεζάριο. Ταραγμένες ταυτότητες και μπερδεμένα συναισθήματα οδηγούν τους χαρακτήρες στην άκρη της τρέλας. Και ο Feste, κωμικός στο επάγγελμα, διασκεδαστής και φαρμακόγλωσσα, δεν κάνει τίποτα για να απλοποιήσει τα πράγματα.

Ενώ η διάσωση του Σεμπάστιαν φαίνεται να ηρεμεί τα πνεύματα, δεν αρκεί για να μετριάσει τις εξαντλημένες ελπίδες.

Έργο στα γαλλικά, υποτιτλισμένο στα ελληνικά.
Διάρκεια 186΄

Προβολή χωρίς διάλειμμα