Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί το βιβλίο Η δημοκρατία σε τριάντα μαθήματα του Τζιοβάννι Σαρτόρι σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου.


Ο παλαίμαχος Ιταλός διανοητής Τζοβάννι Σαρτόρι μας παραδίδει τριάντα σύντομα και απλά μαθήματα για τη δημοκρατία: Τι είναι «δήμος»; Τι είναι «λαός»; Ποια πολιτική ονομάζουμε ρεαλιστική και σε τι διαφέρει από τον κόσμο των ιδεών; Ποιος είναι ο ρόλος της ουτοπίας στη ζωή των πολιτών; Ο Τζοβάννι Σαρτόρι, πάντοτε μετριοπαθής και, την ίδια στιγμή, ανυποχώρητος στις ιδέες του, περιγράφει τις σύγχρονες ψευδαισθήσεις περί άμεσης δημοκρατίας, ισότητας και πολυπολιτισμικότητας. Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγει είναι τα όρια της ελευθερίας, οι διαφορές (και οι ομοιότητες) μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, η λειτουργία των επιλεγόμενων «αγορών», η ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας και το γιατί η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποσαφηνίζει συγκεχυμένες έννοιες (π.χ. ποια είναι η διαφορά μεταξύ πλουραλισμού και πολυπολιτισμικότητας;) και που μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο του καλού πολίτη.

Τζοβάννι Σαρτόρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1924 και δίδαξε Πολιτική Επιστήμη στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στοColumbia της Νέας Υόρκης. Έχει βραβευτεί για τις διεπιστημονικές του μελέτες και έχει συνεργαστεί με την American PoliticalScience Review και την Corriere della SeraΘεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές στη Συγκριτική Πολιτική και στη Θεωρία της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί με τη φιλοσοφία του Χέγκελ και του Μπενεντέτο Κρότσε καθώς και με τα σύγχρονα προβλήματα της δημοκρατίας όπως η κοινή γνώμη (και η χειραγώγησή της), η λειτουργία των κομμάτων και οι πολυπολιτισμικές πρακτικές. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους: Democraziacosa è, The theory of Democracy Revisited και από τις εκδόσεις Παπαζήση Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος (2004)και Συγκριτική συνταγματική μηχανική (2007).