Μια νέα γυναίκα φτάνει στο σχολείο που πρέπει να διδάξει για πρώτη φορά. Είναι η δασκάλα του σχολείου για την εργατική νεολαία.  Το καθήκον της είναι να μάθει σε μια τάξη ενηλίκων ανάγνωση και γραφή. Οι μαθητές της είναι άντρες και μικρά αγόρια, όλοι δύσκολοι στον χειρισμό και ερειστικοί. Ο αλήτης – τον οποίο παίζει ο Μαγιακόφσκι την ερωτεύεται και της γράφει στο χαρτί του διαγωνίσματος ότι την αγαπάει. Η νεαρή δασκάλα καταλαμβάνεται από άγχος. Τελικά συνειδητοποιεί πως η αγάπη του αγοριού είναι αληθινή όταν αυτός πια βρίσκεται ξαπλωμένος ετοιμοθάνατος, μαχαιρωμένος από τους υπόλοιπους μαθητές και τον παρηγορεί φιλώντας τον γλυκά.

Λίγα λόγια για την ταινία

Μια ταινία – ποίημα αφιερωμένη στην Λίλια Μπρίκ, την μούσα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι και της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Γυρίστηκε στην Αγ. Πετρούπολη, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, μέσα σε 2 εβδομάδες. Η μοναδική ταινία του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί.

Για το σενάριο της ταινίας «Η δεσποινίδα και ο αλήτης» (1918), ο Μαγιακόφσκι βασίστηκε στο διήγημα του Ιταλού συγγραφέα, Εντμόντο ντε Αμίτσις, «Η δασκάλα των εργατών» (1895). Για την ακρίβεια, σενάριο, αυτό καθεαυτό, δεν υπήρχε, υπήρχαν μόνο σημειώσεις του ποιητή στα περιθώρια του βιβλίου. Έτσι και την γύρισαν. Το κείμενο της ταινίας, το οποίο βασίζεται στις αναμνήσεις της Μούσας του ποιητή, Λίλης Μπρικ.

Η νεαρή δασκάλα των εργατών, προσαρμοσμένη στο σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας του 1918, αποπνέει Κονστρουκτιβισμό, Vertov,Rodchenko, Klutsis, Lissitzky,ποίηση, ενθουσιασμό και μια ρεαλιστική απεικόνιση της κοινωνίας. Προκύπτει ένα μικρό, ντελικάτο ερωτικό ποίημα.

Στους κινηματογραφικούς κύκλους κοχλάζουν τα πάθη γύρω από την ταινία. Κάποιοι διαβεβαιώνουν ότι ο Μαγιακόφσκι ήταν ένας ταλαντούχος ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, άλλοι τεκμηριώνουν ότι παίζει χάλια. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ικανός να δώσει ο καθένας. Ωστόσο, το να βλέπεις κινηματογράφο ξεχνώντας ότι μπροστά σου βρίσκεται μια θρυλική προσωπικότητα, πρακτικά είναι αδύνατον.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ευγένι Σλαβίνσκι

Σενάριο: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Εντμόντοντε Αμίτσις

Πρωταγωνιστούν: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Αλεξάντρα Ρεμπίκοβα, Φιόντορ Ντουνάγιεφ