Ο Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζει την «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» το  μέγα φιλοσοφικό αυτό έργο του Νίκου Καζαντζάκη επιχειρώντας για άλλη μία φορά, νέα πρωτοποριακή θεατρική προσέγγιση συνδυάζοντας video art με νέες θεατρικές μεθόδους.

Πρωταγωνιστούν τρία ζευγάρια από τρεις γενιές  σπουδαίων  ηθοποιών.

Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου

Τάσος Νούσιας, Μαρία Κίτσου

Άγγελος Θεοφίλου, Mιχαέλα Κυβεντίδου

και ο Μιχαήλ Γιαννικάκης

Ομάδα 16 ηθοποιών –χορού- και συμμετοχή  ενόργανου συνόλου.

Το φιλοσοφικό  αυτό έργο που ο ίδιος  θεωρούσε ως «το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του συγγραφέα, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω. Μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει..

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, αναφέρει ότι η «Ασκητική» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο της εποχής μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό κόσμο μας, να ακουστεί, ενώ παράλληλα μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες, που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το  φιλοσοφικό έργο , εκείνο που αναζητάς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.

Συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος

Μουσική :  Δημήτρης Παπαδημητρίου

Σκηνικά :  Mάιρα Βαζαίου

Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη

Κίνηση: Έρση Πήττα

Μάσκες: Γιάννης Ζημιανίτης