Ο  ηθοποιός  Τάσος Νούσιας, αναλαμβάνει  το πρώτο ρόλο στη θεατρική εκδοχή της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη, που θα περιοδεύσει σε 4 πόλεις της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι.

Α Σ Κ Η Τ Ι Κ Η του Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (φιλοσοφικό έργο σε θεατρική μορφή)

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού λόγου του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να αποκτήσει μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη. Ο λόγος της  ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ  μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, πολλές μεταφυσικές αλήθειες.

Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, αν ο άνθρωπος δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να βρει τη λύτρωση.

Ο  Νίκος  Καζαντζάκης, αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια πνευματική σκηνή, είναι ο πιο  μεταφρασμένος έλληνας συγγραφέας. Σε πολλά σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχουν έδρες για τη μελέτη του έργου του, αλλά και σύλλογοι φίλων του Καζαντζάκη.

Η Ασκητική είναι το πιο διάσημο και πολυδιαβασμένο φιλοσοφικό του έργο. Αποτελεί, δε, τη Βίβλο των ιδεών του συγγραφέα.

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη  έχει σημειώσει τόσο ευρεία διάδοση, έχει βρει τόσο βαθιά απήχηση στις ψυχές ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων και ανόμοιων πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων,  επιβλήθηκε και καταξιώθηκε στα χρόνια μας, απέκτησε παγκόσμια φήμη και κέρδισε μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει κλασικό στη ροή των αιώνων, ένα έργο δηλαδή πάντα επίκαιρο, αυτό ίσως οφείλεται περισσότερο στο στέρεο φιλοσοφικό του υπόβαθρο και λιγότερο στην απλή και περίτεχνη λογοτεχνική του μορφή και πλοκή που κρατά πάντα σταθερά ζωηρό το ενδιαφέρον του  αναγνώστη το ενδιαφέρον του θεατή.

«Να είσαι ελεύθερος άνθρωπος, να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Συντελεστές  παράστασης.

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος

Μουσική: Δημήτρης  Παπαδημητρίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Mάιρα  Βαζαίου

Κίνηση :  Marlene Kaminsky

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  Τάσος  Νούσιας, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία  Κομηνέα, Δημήτρης  Γρηγοριάδης, Χρήστος Καπενής, Βάνα Αλή  και Γιώργος  Κολιοβέτας

Σταθμοί της περιοδείας:

10 -11 Ιουλίου στο  θέατρο Κάστρο, Καλαμάτα

18 Ιουλίου στο θέατρο ΕΗΜ-Φρόντζου, Ιωάννινα

23-24 στο θέατρο Τεχνόπολης, Ηράκλειο Κρήτης

26 Ιουλίου στο θέατρο ανατολικής Τάφρου, Χανιά