Το έργο περιγράφει μια μη συμβατική σχέση μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο άντρας “προσλαμβάνει” τη γυναίκα να μείνει μαζί του σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να βιώσει, να νιώσει την αγάπη. Η γυναίκα δέχεται την πληρωμή παρόλο που δεν είναι ιερόδουλη. Μετά από μερικές μέρες, η γυναίκα ως καθρέφτης του άντρα, ανακαλύπτει πως ο άντρας είναι ανίκανος να βιώσει και να νιώσει την αγάπη καθώς έχει προσβληθεί από την “αρρώστια του θανάτου”.

Η “Αρρώστια του Θανάτου” έρχεται στην σκηνή του Θεάτρου Δρόμος από την Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου, με τον Γιάννη Αποστολίδη στο ρόλο του ΑΝΤΡΑ και της Στυλιανής Κλείδωνα στο ρόλο της ΓΥΝΑΙΚΑΣ, για να μας δείξουν μια ένωση αγάπης και αφανισμού καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί ο εαυτός μας στο θαμμένο παρελθόν.

Λίγα Λόγια για το έργο

Η ασυμβίβαστη Μαργκερίτ Ντυράς, με την προκλητική πληθωρική γραφή της, επιβλήθηκε ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, χαρίζοντας στο παγκόσμιο λογοτεχνικό κοινό “μικρά” πεζογραφικά αριστουργήματα.

“H Αρρώστια του Θανάτου” κυκλοφόρησε το 1982 από τον εκδοτικό οίκο De Minuit και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1984 από τις εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ σε μετάφραση Κυβέλης Μαλαμάτη. Στη θεατρική σκηνή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 1998 στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή ο οποίος ερμήνευσε και τον ρόλο του ΑΝΤΡΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΩΝ ΝΥΧΤΩΝ με παρτενέρ την Λένα Κιτσοπούλου που ερμήνευε το ρόλο της ΝΕΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Το έργο της Ντυράς περιγράφει έναν απροσδιόριστο και αφηρημένο έρωτα ανάμεσα σε μία γυναίκα και έναν άντρα που φοβάται να αγαπήσει και κρύβει μάλιστα και μια πικρή ιστορία για την ίδια.

Η Ντυράς άρχισε να γράφει το βιβλίο στην Τρουβίλ σε μια περίοδο, όπου έπινε έξι έως επτά λίτρα κρασί κάθε μέρα. Όταν τελείωσαν οι πρώτες δέκα σελίδες του βιβλίου, μετακόμισε στη Neauphle-le-Château για να συνεχίσει το γράψιμο. Σταμάτησε να τρώει αλλά συνέχισε να πίνει. Άρχιζε κάθε πρωί πίνοντας δύο ποτήρια τα οποία έκανε εμετό και κατόπιν κατάφερνε να κρατήσει το τρίτο. Η Ντυράς είχε καταστεί ανίκανη να γράψει, ειδικότερα να γράψει για τον εαυτό της (στα περισσότερα έργα της αυτοβιογραφείται), οπότε η φίλη της και μούσα Γιάν Αντρεά ανέλαβε να γράφει για χάρης της ό,τι της απήγγειλε. Αρχικά το χειρόγραφο είχε τον τίτλο “Ένα άρωμα από ηλιοτρόπιο και κίτρο” και ολοκληρωνόταν σε μόλις είκοσι σελίδες. Πολύ μικρό για οποιαδήποτε έκδοση. Η κατάσταση με το ποτό όμως δεν πήγαινε άλλο κι έτσι τον Οκτώβριο του 1982 η Ντυράς οδηγήθηκε σε κλινική αποτοξίνωσης για αλκοολικούς και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού. Βγαίνοντας από την κλινική άρχισε αμέσως να διορθώνει το έργο, αλλάζοντας τον τίτλο σε “Αρρώστια του Θανάτου”.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Μαργκερίτ Ντυράς
Μετάφραση: Κυβέλη Μαλαμάτη
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Β. Σκηνοθέτη & Acting Coach: Ήρα Δαμίγου

Παίζουν (με αλφαβητικά σειρά)
Γιάννης Αποστολίδης
Στυλιανή Κλείδωνα

Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Σκηνικά – Κουστούμια: Ρένα Σανταμούρη
Φωτογράφιση: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Mastering Ήχου – Tonmeister: Χρήστος Τσακηρίδης
Μουσική Παραγωγή: Earthview
Σκηνοθέτης Trailer & Εξωτερικών Γυρισμάτων: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Δ/νση Φωτογραφίας Εξωτερικών Γυρισμάτων: Πάνος Μπέσης
Video Post-Production Trailer: Μανώλης Πετρής
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού
Παραγωγή: Medea Pictures

Διάρκεια: 65’

Διαβάστε επίσης:

Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ: Το πρόγραμμα των παραστάσεων για τη σεζόν 2022 – 2023 στο θέατρο Δρόμος