Η αμήχανη στιγμή που πετυχαίνω στο ραδιόφωνο το “The Roof Is On Fire” μου είναι αδύνατον να θυμηθώ το όνομα του συγκροτήματος παρότι το τραγούδι την εποχή της ακμής του μου άρεσε πάρα πολύ, παίζονταν ανηλεώς, το είχα μόνιμα ενταγμένο στο safe ροκ τμήμα του προγράμματος μου στα (πολλά) χρόνια που δούλευα ως dj και παρόλα αυτά μου είναι α-δύ-να-τον να θυμηθώ το όνομα του συγκροτήματος.
Δεν googlαρα τον τίτλο, ούτε τον έγραψα στο YouTube, ούτε τίποτα ανάλογο.

Ούτε πρόκειται. Δεν θα “κλέψω”. Θα περιμένω να δω πότε θα το θυμηθώ.
Κι αν δεν το θυμηθώ…
Burn motherf*er … burn.

Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνω ότι παρά το γεγονός ότι ακούω κατά μέσο όρο ένα καινούργιο άλμπουμ την ημέρα, πολύ καλές ως και εξαίρετες δουλειές στην πλειοψηφία τους, με ρωτάνε «τι καλό άκουσες τελευταία;» κι εγώ είναι ζήτημα αν μπορώ να φέρω στο στόμα μου και να ψελλίσω δύο τίτλους για απάντηση. Αρχειοθετώ ότι καινούργιο ακούω σε ένα αρχείο xcel και χρειάζεται να το ανοίξω για να θυμηθώ τι έχω ακούσει…

Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνεις ότι και η μνήμη τελικά είναι κάτι σαν μυς. Χρειάζεται να ασκείται αλλιώς ατροφεί. Και το Google και τα συναφή μαγικά εργαλεία της εποχής μας είναι μεν μαγικά, αλλά ποσώς εξασκούν τη μνήμη.

Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνεις ότι τελικά αυτά που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου είναι αυτά που βρίσκουν ένα δωμάτιο και κατοικούν στη συλλογική μνήμη.

Ένας σοφός είπε κάποτε ότι σοφία δεν είναι να γνωρίζεις υπερβολικά πολλά πράγματα αλλά να ξέρεις που και πως θα τα βρεις. Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνεις ότι δεν θυμάσαι ποιος το είπε, αλλά πάντως το είπε πριν από την εποχή του Google. Αν ζούσε θα το έλεγε άραγε και σήμερα;

Θα συντασσόταν άραγε με τον Αισχύλο στον οποίο αποδίδεται η φράση: «Η μνήμη είναι η μητέρα της σοφίας»; Και το είπε/έγραψε άραγε αυτό ο Αισχύλος ή είναι ακόμη ένα λάθος που αναπαράγεται στο διαδίκτυο; (εκεί το βρήκα, μόλις. Δεν είναι κάτι που θυμήθηκα.)
Και τώρα που τα γράφω αυτά μου σφηνώθηκε στο μυαλό – έτσι από μόνο του και «καπάκι» μετά τον Αισχύλο (!) – το “Memories” των 10cc. Γιατί ότι μαθαίνεις μικρός, ακόμη και αν το μάθεις τυχαία και όχι από επιδίωξη, ακόμη κι αν δεν είναι απαραίτητα κάτι σημαντικό, το κουβαλάς στη μνήμη σου σε βάθος χρόνου.

«Τι καλό άκουσες τελευταία;»

Εμ…

Burn motherf*er … burn


Φωτογραφία: Anna-M