Η ‘11η Συμφωνία’ έχει μείνει γνωστή ως ‘Έτος 1905’, αναφερόμενη στις εξεγέρσεις του ρωσικού λαού εκείνης της χρονιάς, που διαμαρτύρονταν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του στην τσαρική Ρωσία. Το έργο εστιάζει στα τραγικά γεγονότα της ‘Ματωμένης Κυριακής’ (9 Ιανουαρίου 1905), που οδήγησαν στο θάνατο πολλών ειρηνικών διαδηλωτών από τα πυρά του αυτοκρατορικού στρατού.

Στο πρώτο μέρος η διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου ερμηνεύει το ‘Valse Boston’ του σύγχρονου Γεωργιανού συνθέτη Γκίγια Καντσέλι, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα ξεχωριστό προσωπικό ύφος και έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ‘ένας ασκητής με ταμπεραμέντο μαξιμαλιστή’ και ως ‘ένας Βεζούβιος που συγκρατιέται’. Το πρόγραμμα ανοίγει η σπιρτόζα ουβερτούρα από την οπερέτα ‘Candide’ του Λέοναρντ Μπερνστάιν, που μας εισάγει στην ομώνυμη σατιρική νουβέλα του Βολταίρου.

Tip
Ο Γκίγια Καντσέλι ευχαρίστησε με επιστολή του στις 14 Ιανουαρίου 2018 την Ερατώ Αλακιοζίδου προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του στενού του φίλου Άλφρεντ Σνίτκε για τον ‘τρόπο που μεταχειρίστηκε τη μουσική τους με τόση φροντίδα’ στο δίσκο ‘Light Over Darkness’.

Μία συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Μποτίνης
Πιάνο: Ερατώ Αλακιοζίδου

Πρόγραμμα

Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990): Εισαγωγή από Candide
Γκίγια Καντσέλι (1935): Valse Boston
Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975): Συμφωνία αρ.11 σε σολ ελάσσονα, έργο 103 (‘Έτος 1905’)