Η ομάδα Πασπαρτού συναντά τον μουσικό Κώστα Δαλακούρα, τον εικαστικό Γιάννη Σκουρλέτη και τον συγγραφέα Χρήστο Κανελλόπουλο και παρουσιάζουν μια μουσική performance βασισμένη σε στίχους της ελληνικής belle epoque με τίτλο Graveyard Café Band / Ιn Extremis, στον φιλόξενο χώρο του The Art Foundation [TAF].

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση καλλιτεχνών της λεγόμενης Παλιάς Αθηναϊκής Σχολής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στην εποχή των Ρομαντικών ποιητών.

Νεκροί και ζωντανοί performers, φαντάσματα και στοιχειά παίρνουν τα όργανά τους και ανεβαίνουν στη σκηνή για να τραγουδήσουν στίχους και λόγια ελλήνων ποιητών από το 1850 έως το 1930. Ο λόγος μιας γενιάς που βουτά στη μελαγχολία και βρίσκει διέξοδο στον θάνατο, αποδιδόμενος με μια σαρκαστική οπτική που υπερβαίνει τα ταμπού.

Ποιήματα και αποδόσεις ποιημάτων με θέμα το ανοίκειο, το τρομακτικό. Ένας οριακός λόγος που θρηνολογεί. Ο λόγος και η στάση ζωής μιας γενιάς που βουτάει στο θάνατο και την απόγνωση και βρίσκει διέξοδο στη μελαγχολία.

Τα Αθηναϊκά νεκροταφεία, τα καφενεία και οι έρημες ακρογιαλιές είναι οι φυσικοί χώροι ανάπτυξης της ποίησης των Δ.Παπαρρηγόπουλου, Σ.Βασιλειάδη, Α.Παράσχου, Ζαν Μωρεά, Α. Σταθοπούλου κ.ά. Ποιήματα  και  πρόζες γραμμένες από τον Χρήστο Κανελλόπουλο ολοκληρώνουν το πλαίσιο της παράστασης.

Η μουσική, ζωντανή επί σκηνής, είναι γραμμένη για έξι μουσικούς – performers. Το ηχόχρωμα είναι συνδυασμός κλασικών οργάνων (πιάνο, βιολί), παραδοσιακών (λαούτο, πολίτικη λύρα, νέι), ηλεκτρικών (ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο) και ένα σύγχρονο ψηφιακό stage setup από υπολογιστή.

Η φόρμα, με δάνεια και αναφορές σε μουσικά κλισέ πολλών ρευμάτων της διαδρομής του αιώνα, έχει σκοπό να μεταφέρει με χιούμορ το μελαγχολικό κόσμο του λόγου των ποιητών σε ένα τοπίο πολυφωνικό και σύγχρονο.

Η εικόνα της παράστασης στοχεύει να διαμορφώσει μια όψη η οποία θα ταξιδέψει τον θεατή σε μια εποχή μακρινή αλλά και οικεία,  χωρίς να εμμένει σε νοσταλγικές διαθέσεις, με χιούμορ που αγγίζει τον σαρκασμό και εναλλάσσει το τοπίο εύστοχα στην τραχιά, πολυεπίπεδη σύγχυση και μελαγχολία του σήμερα.

Οι έξι μουσικοί / ηθοποιοί / performers της «Graveyard Café Band», ακροβατούν διαρκώς ανάμεσα σε ρόλους, τραγούδια και παρλάτες, με σκοπό να διασκεδάσουν το θεατή, ώστε να προσεγγίσει το Θάνατο και τη Μελαγχολία, θεματική εμμονή των ποιητών, σε μια αισθητική προσέγγιση υπερβαίνοντας το Ταμπού.

Μουσική: Κώστας Δαλακούρας, Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης, Κείμενα – Διασκευές: Χρήστος Κανελλόπουλος, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, Έρευνα υλικού προγράμματος: Άρης Ασπρούλης.

PERFORMERS: Τάσος Αντωνίου / Φρόσω Ζαγοραίου / Θεμιστοκλής Καρποδίνης / Σαμψών Φύτρος /
Αλέξανδρος Αντωνίου / Μαρίσα Αθητάκη / Αλέξανδρος Καλπάκης.