Οι διαλεγμένες –με αποκλειστικό κριτήριο το φιλοσοφικό και λογοτεχνικό τους ενδιαφέρον– επιστολές του συγγραφέα δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει μιαν άλλη πλευρά του Θορώ, περισσότερο προσωπική και οικεία, μέσα από υπαρξιακές ενατενίσεις και σκέψεις καθ’ όλα πηγαίες, όπως απευθύνονται σε έναν νεαρό θαυμαστή και φίλο του.

Το περιεχόμενο των εν λόγω επιστολών συνιστά το απόσταγμα σοφίας και εμπειρίας του αληθινού λογοτέχνη, που βρίσκει την αξία της ζωής στη φύση και τον άνθρωπο και, κατά τον ίδιο τον Μπλέικ, αποτελεί ιδανική μαρτυρία των πιο υψηλών και πολύτιμων πραγμάτων της ζωής.

Έτσι ο αναγνώστης, μέσ’ από αυτή την επικοινωνία συγγραφέα-«μαθητή», έχει την ευκαιρία ακολουθώντας τον σαγηνευτικό ειρμό της σκέψης του Θορώ να γίνει συναποδέκτης της πιο γόνιμης φιλοσοφίας, μιας φιλοσοφίας ζωής για τον ίδιο του τον εαυτό και τη σχέση του με τους άλλους.

Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

Ο Χένρι Ντέιβιντ Θόρω (Henry David Thoreau, 12 Ιουλίου 1817 − 6 Μαΐου 1862) ήταν Αμερικανός φιλόσοφος, φυσιοδίφης, συγγραφέας και ποιητής από το Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Γουόλντεν (Walden), μία αναζήτηση της απλής ζωής σε φυσικό περιβάλλον, και για το δοκίμιό του Resistance to Civil Government ή Civil Disobedience (= «Πολιτική ανυπακοή»), ένα επιχείρημα υπέρ της ανυπακοής προς ένα άδικο κράτος.

Συνολικά, τα γραπτά του Θόρω γεμίζουν περίπου 20 τόμους. Στο πεδίο της φυσικής ιστορίας, προφήτευσε τις μεθόδους και τα ευρήματα της οικολογίας. Ενδιαφερόταν επίσης για την επιβίωση σε εχθρικό περιβάλλον, ή έναντια στις ιστορικές μεταβολές και στη φυσική φθορά, ενώ ταυτόχρονα υποστήριζε την εγκατάλειψη της σπατάλης και των αυταπατών προκειμένου να ανακαλύψουμε τις αληθινές και ουσιώδεις ανάγκες της ζωής.

Σε όλη τη ζωή του υπεστήριξε την κατάργηση της δουλείας, δίνοντας διαλέξεις σχετικά. Κάποτε χαρακτηρίζεται ως αναρχικός, παρότι η Πολιτική ανυπακοή του καλεί περισσότερο για τη βελτίωση και όχι για την κατάργηση του κράτους.