Συνομιλώντας με καλλιτέχνιδες που μέσα από την πρακτική τους διερευνούν το θέμα της βιωσιμότητας, τις συλλογικότητες γυναικών, καθώς, και τον ρόλο των κοινοτήτων, στο να φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εικαστικοί Marwa Arsanios και Jumana Manna, μέσα από την καλλιτεχνική τους πρακτική, εστιάζουν σε κοινότητες και στις προσπάθειές τους να αντισταθούν στις πολυεθνικές και στις εξορυκτικές πρακτικές τους, στην επιρροή των πολιτικών αναταραχών και των πολέμων στους φυσικούς πόρους και την επιστήμη, καθώς και στην διαδικασία της ανάκτησης και της αποκατάστασης της προγονικής γνώσης.

Η Arsanios  θα μιλήσει για την τελευταία της έρευνα, όπου δούλεψε μαζί με κοινότητες σε διάφορες χώρες, τις οποίες συναντάμε στην τελευταία της ταινία “Microresistances”, το τρίτο μέρος μιας τριλογίας ταινιών υπό τον τίτλο “Who is Afraid of Ideology”, που επικεντρώνεται σε ένα μικρό χωρίο της Κολομβίας και στον συστημικό πόλεμο που καθοδηγείται από πολυεθνικές εταιρίες ενάντια σε ένα από τα πιο μικροσκοπικά και, παράλληλα, απαραίτητα κομμάτια της ζωής: τους σπόρους.

Η Manna θα μιλήσει για το πρόσφατο κείμενό της στο e-flux journal, με θέμα την συλλογή άγριας τροφής, και το επερχόμενο φιλμ της, που καταπιάνεται με το ποια φυτά καταλήγουν να οδηγούνται στην εξαφάνιση και ποια συνεχίζουν να φυτρώνουν κανονικά. Ποιός αποφασίζει την μοίρα των πολιτισμών που βασίζονται στην συλλογή βότανων; Ποιές εναλλακτικές απομένουν για εκείνους που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική; Θα μιλήσει, ακόμα, για την ταινία της “Wild Relatives” του 2018, που πραγματεύεται την μεταφορά ενός σπόρου από τράπεζα σπόρων εξαιτίας του πολέμου, και τις διασυνδέσεις μεταξύ μιας μεγάλης κλίμακας διεθνών πρωτοβουλιών για την διάσωση αποθεμάτων σπόρων και της εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο, στην περιοχή του Λιβάνου, όπου και ο σπόρος προσγειώνεται. Το φιλμ καταγράφει με παραστατικό τρόπο την διαδικασία της διάσωσης σπόρων, η οποία πραγματοποιείται κατά βάση από νέες μετανάστριες.

Θα προηγηθεί η προβολή των φιλμ Mircoresistances (2020, Arsanios) και Wild Relatives (2018, Manna)

Η θεματική ενότητα Gossips είναι ένα concept της Ηλιάνας Φωκιανάκη που επιμελήθηκε για το Het Nieuwe Instituut του Ρότερνταμ και συνεχίζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Το Gossips θα ολοκληρωθεί με μια έκδοση σε συμπαραγωγή State of Concept, Goethe Institut Athen και Het Nieuwe Instituut το 2021.

Jumana Manna, Wild Relatives, 2016, film still