Η 12η Μαρτίου σηματοδοτεί τα γενέθλια του ποιητή και  μυθιστοριογράφου Τζακ Κέρουακ, ο οποίος αποτελεί μία ηγετική προσωπικότητα ενός από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά κινήματα του 1950 γνωστό και ως Γενιά Μπιτ – Beat Generation. Οι Μπιτς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο ποιητής Άλλεν Γκίνσμπεργκ και ο συγγραφέας Γουίλιαμ Μπάροουζ, ήταν συγγραφείς με εικονοκλαστική γραφή, που πειραματιζόντουσαν με τη φόρμα και έγραφαν για συγκεκριμένα θέματα –ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα για την εποχή τους- όπως το σεξ, τα ναρκωτικά και τον ηδονισμό. Προπομποί του κινήματος της αντικουλτούρας του 1960, οι Μπιτς διαβάζονταν για δεκαετίες και συνεχίζουν να επηρεάζουν την εξέλιξη της λογοτεχνίας του σήμερα. Ένας από αυτός, ο μοναδικός Τζακ Κέρουακ με τα ρυθμικά και αυθόρμητα γραπτά του, αμφισβήτησε τη λογοτεχνική συμμόρφωση κατά τη δεκαετία του 1950, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Εμείς τον γνωρίζουμε μέσα από 4 σταθμούς της ζωής του:

1. Συγγραφέας ετών 11

Σε ηλικία μόλις έντεκα ετών, ο Τζακ Κέρουακ έγραψε το μυθιστόρημα «Mike Explores the Merrimack», το οποίο θυμίζει τις «Περιπέτειες του Huckleberry Finn» του Μαρκ Τουέιν Αυτή ήταν η στιγμή που δημιούργησε το αήττητο alter ego του, τον Dr. Sax, ο οποίος είχε την ασθένεια της νύχτας. Αν και ήταν ένας ταλαντούχος αθλητής – αστέρι του αμερικάνικου ποδοσφαίρου – από τότε που ήταν νεαρό αγόρι, ο Kerouac πάντα ήθελε να γίνει συγγραφέας. Επίσης την ίδια περίοδο, έγραψε και δικά του περιοδικά, τα οποία μάλιστα εικονογραφούσε μόνος του.

2. Η λατρεία του για τους ταξιδιάρικους δρόμους

Το πιο διάσημο από τα μυθιστορήματα του με τίτλο «Στον δρόμο», που δημοσιεύθηκε το 1957, μπορεί να επιβεβαιώσει την αγάπη του για τα ταξίδια. Σε όλες τις σελίδες του, ο συγγραφέας καταγράφει τις δικές του περιπέτειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενες από το τσιράκι του, τον Dean Moriarty, (ένας χαρακτήρας που αντλεί έμπνευση από την πραγματική συντροφιά που είχε ο Κέρουακ στις περιπλανήσεις του, τον Νιλ Κάσαντι). Πως ξεκίνησαν όμως όλες αυτές οι ταξιδιάρικες περιπέτειες; Στην ηλικία των 18 ετών, εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με αθλητική υποτροφία, αλλά μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι, αναγκάζεται να περάσει μία περίοδο ξεκούρασης.

Γρήγορα μαγεύεται από τον κόσμο των ναρκωτικών και της πορνείας. Κάπου εκεί αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλη την χώρα ασταμάτητα. Μετά από μια στάση στην Ουάσινγκτον, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, στο Λόουελ, πριν επιβιβαστεί στο SS Dorchester την άνοιξη του 1942. Κατατάχθηκε εθελοντικά στο Αμερικανικό Ναυτικό, από όπου απολύθηκε λίγους μήνες αργότερα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η επίσημη αιτιολογία της απόλυσής του, αναφερόταν στην ψυχολογική του κατάσταση και έκανε λόγο για αδιαφορία του. Είναι γεγονός πως δεν τηρούσε αυστηρή υπακοή στις εντολές των ανωτέρων του. Αργότερα, του επετράπη να ξαναεπιταχθεί στο Ναυτικό, και ταξίδεψε μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας, υπηρετώντας στο πολεμικό πλοίο S.S. George Weens. Κατά την διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού στο Μπουρμάνσκ στη Σοβιετική Λευκή Θάλασσα εμπνεύστηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, το έργο «Η θάλασσα είναι ο αδελφός μου».

3. Ο ηγέτης της γενιάς των Μπιτς

Πέρα από ένα απλό λογοτεχνικό κίνημα, η Γενιά Μπιτ ήταν μια επανάσταση. Στη δεκαετία του 1940 και του 1950, ο Τζακ Κέρουακ δυσκολευόταν να βρει τη θέση του στον κόσμο. Μισούσε όλες τις παραδοσιακές αξίες, το κοινωνικό καθωσπρεπισμό και την καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούσε. Ήταν αυτό το περιβάλλον μέσα στο οποίο ίδρυσε την Γενιά Μπιτ μαζί με τους φίλους του Άλλεν Γκίνσμπεργκ και Γουίλιαμ Μπάροουζ. Σε μια συζήτησή του με τον συγγραφέα Τζον Κλέλον Χολμς, ο Κέρουακ περιέγραψε τους φίλους του, αλλά και γενικά την γενιά του ως μία ψυχικά κουρασμένη γενιά με την ζωή και τον κόσμο, έχοντας ένα αίσθημα “ήττας” (beatness), εισάγοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά τον όρο “Beat Generation”.

Το εν λόγω κίνημα χαρακτηρίζεται από περιεκτική, αιχμηρή, γρήγορη και ρυθμική γραφή, ενώ συχνά επιλέγει περιθωριακά θέματα. Με αυτή τη νέα ομάδα, ο Κέρουακ έψαχνε για το νόημα της ζωής πειραματιζόμενος με ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ παράλληλα ήρθε σε επαφή με τον βουδισμό. Η Μπιτ γενιά θεωρείται πως δεν έδωσε απλά ένα νέο ύφος στην αμερικανική λογοτεχνία αλλά προκάλεσε μια γενικότερη εξέγερση ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις της συντηρητικής κοινωνίας της δεκαετίας του ’50. Την εποχή εκείνη κυριαρχεί στην κοινωνική ζωή η έννοια του αμερικανικού ονείρου. Η απόκτηση υλικών αγαθών έχει αναχθεί σε απόλυτο ιδανικό ενώ παράλληλα το ψυχροπολεμικό κλίμα ευνοεί την καταδίκη κάθε μη συμβατικής συμπεριφοράς. Οι μπίτνικς έδρασαν μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα και αντέδρασαν, επιδερμικά, μέσω της λογοτεχνίας ή της ποίησης ενάντια στον κονφορμισμό και την αλλοτρίωση της αμερικανικής κοινωνίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η γενιά των Μπιτ ενέπνευσε αναμφισβήτητα το κίνημα των χίπηδων της δεκαετίας του 1970, καθώς και τις επαναστάσεις του Μάη του 1968.

4. Drama: Kill Your Darlings

Αναδρομή: Στις 14 Αυγούστου του 1944 ο Λουσιέν Κάρρ ένας φίλος του Κέρουακ μαχαίρωσε τον Ντέιβιντ Κάμερερ, ο οποίος ήταν καθηγητής γυμναστικής και 14 χρόνια μεγαλύτερος του. Λέγεται πως μεταξύ τους είχαν μια αμφιλεγόμενη σχέση και πως  ο Λουσιέν δεν ήθελε να ενδώσει στην ερωτική επιθυμία του Κάμερερ. O Λουσιέν έριξε το πτώμα στο Ποταμό Χάντσον, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Κέρουακ και τον Μπάροουζ να τον βοηθήσουν για να εξαφανίσει τα αποδεικτικά στοιχεία από τη σκηνή του εγκλήματος. O Κέρουακ και ο Μπάροουζ θεωρήθηκαν συνένοχοι, ενώ ο Κάρρ φυλακίστηκε για ανθρωποκτονία. Ο Κέρουακ κατάφερε να αποφυλακιστεί όταν παντρεύτηκε μέσα στην φυλακή την Έντι Πάρκερ, κοπέλα εύπορης οικογένειας  Αυτό το δράμα, το οποίο έγινε η υπόθεση Κάρρ- Κάμερερ, ενέπνευσε τον Τζακ Κέρουακ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ να γράψουν ένα βιβλίο τεσσάρων τμημάτων το 1945, το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2009. Αυτό το έργο, και το «Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους» μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη το 2013 από τον Τζον Κροκιδάς, με τον τίτλο «Kill Your Darlings», με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ και Ντέιν Ντιχάν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.