Μέσα από την έκθεση «Γλυπτική: Σώμα και Ψυχή», η οποία αποτελείται από είκοσι γλυπτά και ισάριθμες ζωγραφιές, οι επισκέπτες θα διαπιστώσουν την καλλιτεχνική πορεία του Τόνι Κραγκ μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο Τόνι Κραγκ, ένας από τους διασημότερους γλύπτες της εποχής μας, έχει παρουσιάσει μια σταδιακή μετατόπιση στη μορφή των έργων του. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα διαπιστώσουν και οι επισκέπτες της έκθεσης· τα γλυπτά του Κραγκ ξεκινούν σχηματοποιημένα, αλλά στην πορεία φανερώνουν μια νέα αφαιρετική αντίληψη της μορφής.

Κάθε όψη των γλυπτών του Κραγκ μοιάζει αναπάντεχη. Έτσι, προτείνεται στους επισκέπτες της έκθεσης να περιηγηθούν μέσα στο χώρο του μουσείου για να τα παρατηρήσουν καλύτερα, να τα εξετάσουν με το βλέμμα τους από διάφορες οπτικές γωνίες, και να ανακαλύψουν νέες πτυχές τους. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τη γλυπτική του Κραγκ τόσο ιδιαίτερη, μιας και καταφέρνει να εξάψει την περιέργεια και τη φαντασία όσων την συναντούν.

Ένα ακόμα στοιχείο που ξεχωρίζει τη γλυπτική του έγκειται στην επιλογή των υλικών που χρησιμοποιεί. Ο Τόνι Κραγκ συνηθίζει να χρησιμοποιεί μια σειρά από μη συμβατικά υλικά, όπως ο υαλοβάμβακας και οι συνθετικές ίνες, ενώ αποφεύγει τις έτοιμες, προκατασκευασμένες επιλογές. Ακόμα κι όταν δουλεύει με φυσικά υλικά, όπως η πέτρα και το ξύλο, επιλέγει αυτά να επεξεργάζονται πρώτα στο εργαστήρι του.

Η έκθεση περιλαμβάνει και ζωγραφιές του καλλιτέχνη, οι οποίες σπάνια εκτίθενται, που απεικονίζουν προκαταρκτικά σκίτσα, αναφορές στις δημιουργικές του πρακτικές και υπολογισμούς του σχετικά με την κατασκευή των γλυπτών.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 7 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και τις 6 Νοεμβρίου του 2022.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Tony Cragg, Compound, 2015 | Photo Credit: Francesco Allegretto

Πηγή: albertina.at