Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Κυριάκος Ρόκος, ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής γλυπτικής, δρα και αντιδρά, δημιουργεί και αφυπνίζει, υπογράφει έργα που τα χαρακτηρίζουν τόσο η αμεσότητα, όσο και η κοινωνική ευαισθησία. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, δουλεύει κυρίως το μάρμαρο, τον ορείχαλκο και το ξύλο, δημιουργώντας αφηρημένες συνθέσεις.

Από τις 14 Ιουνίου έως τις 03 Αυγούστου, γλυπτά και σχέδια με μελάνι σε χαρτί, που λειτουργούν ως ολοκληρωμένα έργα τέχνης και όχι απλώς ως προσχέδια των γλυπτών, θα αποτελέσουν την έκθεση που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου.

Ταυτόχρονα η έκθεση θα εξελίσσεται έως το τέλος Οκτωβρίου στον Κήπο του Λαού, με τρία εμβληματικά γλυπτά από μάρμαρο Νάξου και γρανίτη βωλάξ, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την προσπάθεια της Πινακοθήκης του Δήμου να καθιερωθεί ο “Κήπος του Λαού” ένας υπαίθριος εκθεσιακός χώρος έργων τέχνης για την καλοκαιρινή περίοδο. Προσπάθεια που ως μοναδικό στόχο έχει, να αποκτήσει το κοινό μια σχέση εξοικείωσης με τη σύγχρονη γλυπτική.

Κυριάκος Ρόκος

Ο Κυριάκος Ρόκος είναι γλύπτης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου οργάνωσε και το πρώτο Εργαστήριο Πλαστικής. Γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Μάη του 1945, ενώ η καταγωγή του είναι από το Μέτσοβο.

Σπούδασε με υποτροφία τού Ι.Κ.Υ, γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Συνέχισε στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (κληροδότημα Ουρανίας Κωσταντινίδη) με εξεταστές τους Γλύπτες – Ακαδημαϊκούς Αντώνη Σώχο και Μιχάλη Τόμπρο, όπου δούλεψε κοντά στον γλύπτη Κώστα Κουλεντιανό και στην Ecole des Beaux Art στο εργαστήριο τού Cesar.

Από το 1972 μέχρι το 2018 έχει πραγματοποιήσει 39 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Συμμετέχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής εξωτερικού χώρου. Έχει φιλοτεχνήσει μετάλλια και τιμητικές πλακέτες, ενώ έχει πάρει βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, το Εθνικό Θέατρο και το Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, ενώ έχει συμμετάσχει σε Συνέδρια Τέχνης.

Έργα του υπάρχουν σε Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους. Από το 1975 κείμενα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Στο διάστημα 1981-1983 δίδαξε Ελεύθερο Σχέδιο, στη σχολή Βακαλό. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας. Για το έργο του έχουν εκδοθεί 9 βιβλία.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Μεταφορέας αναμνήσεων