Η παράσταση «Γκιλγκαμές» είναι σταθμός στην παράδοση του Θεάτρου του Ιερού που επί 26 χρόνια δημιουργεί η Μαρία Περετζή με τη θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ.

Η ζωντανή μουσική, τα χορευτικά, τα εξαιρετικά κουστούμια και οι συγ-κλονιστικές ερμηνείες αναδεικνύουν τη δύναμη και την πανανθρώπινη διάσταση του Βαβυλωνιακού Έπους του Γκιλγκαμές, του παλιότερου λογοτεχνικού έργου που έχει καταγραφεί και διασωθεί.

Ο βασιλιάς της Ουρούκ, Γκιλγκαμές, έχει ομορφιά, δύναμη, πλούτο και αλαζονεία. Ο πόνος όμως από το θάνατο του φίλου του, Ενκιντού και το ταξίδι στον κάτω κόσμο, τον φέρουν αντιμέτωπο με τη μοίρα όλων των θνητών ανθρώπων.

Αφού επιβίωσε επί χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών της Καυκασίας, το ποίημα αυτό, έχοντας δώσει αφηγηματικά στοιχεία σε μυθολογίες λαών όπως των Ελλήνων και των Εβραίων, είχε χαραχτεί σε πλάκες που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στη Μέση Ανατολή στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

Η ΡΟΔΑ παρουσιάζει το Γκιλγκαμές σε θεατρική μορφή, στην Ελλάδα του 2017.

Η φιλοσοφική οπτική και αναζήτηση του θεάτρου ΡΟΔΑ τοποθετεί τους προβληματισμούς των αρχαίων συγγραφέων στο επίκεντρο της τραγικότητας που χαρακτηρίζει τη φύση του ανθρώπου, αναδείχνοντας τις αντιφάσεις της συμπεριφοράς του μπροστά στις διαχρονικές ευθύνες που έχει για την Κοινωνία του και για το Περιβάλλον στο οποίο ζει.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή
Κείμενο: Δημήτρης Περετζής, Μαρία Περετζή
Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Μουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Δημήτρης Γασπαράτος, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή, Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου Άγγελος Γιαννάτος
Κοστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Βίκη Τσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Άννα Κυπραίου, Μαρία Τσούγκα
Χορικά: Μαρία Περετζή
Ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος, Ηλίας Πιλάτος, Άγγελος Γιαννάτος
Φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης, Μαρίζα Πελεκάνου, Ορφέας Περετζής
Φωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Χάρης Καρίνος , Φώτης Τραγανουδάκης
Μακιγάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή

Παίζουν:

Γκιλγκαμές: Δημήτρης Γασπαράτος
Ενκιντού: Γιώργος Κωστογιάννης
Αφηγητής: Σταύρος Κάππας
Ιστάρ: Ιουλία Βεντίκου
Σάμχατ: Εύα Αυλίδου
Χουμπαμπά / Νώε: Σταμάτης Λόγος
Σάμας: Δημήτρης Μπόζες
Νινσούν: Άννα Κυπραίου
Φίδι: Ίρις Μπαγλανέα
Ουρσαναμπί: Δημήτρης Νέλλας

Χοροί:

Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιώργος Ντούνης, Μαρίζα Πελεκάνου, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Αθηνά Παπαφώτη, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Μαρία Τσούγκα, Βίκυ Τσέλιου, Ίρις Μπαγλανέα, Πία Πιερράκου, Χρυσούλα Μπέτσα , Λένα Κοντοπίδου, Γεωργία Καρούτσου, Αλέξανδρος Τζέκας, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Χάρης Καρίνος, Εύα Βιλλιώτου, Θωμάς Γκότσης


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» 2017