Συνεργάζομαι με την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ από το 2014. Έκτοτε έχω τη χαρά να εργάζομαι με μια εξαιρετική ομάδα πάνω σε πρωτογενείς δημιουργίες που αφορούν πρωτίστως στα παιδιά. Ο όρος «ομάδα» δεν είναι απλώς μια λέξη. Αποτελεί μια πραγματικότητα που έχει συντελέσει τα μέγιστα σε όλες τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μας. Είναι μεγάλη τύχη να δουλεύω πάνω σε πρωτότυπα κείμενα, ενώ ταυτόχρονα οι συγγραφείς Άγγελος και Έμη είναι ενεργά παρόντες στη διαδικασία των προβών, επεξεργάζονται τα συμπεράσματα της πρόβας και καθαρίζουν την πρόθεση της δραματουργίας. Ασχολούμενος με το παιδικό θέατρο έχω την πολύτιμη ευκαιρία να κάνω μια βουτιά στην παιδικότητα. Η ολοκλήρωση και η ωρίμανση μου έρχεται με τη διαρκή τριβή με την παιδική ηλικία και το καθρέφτισμα μου σε αυτήν. Βρίσκω πάρα πολύ ανταποδοτικό να έρχομαι σε επαφή με τον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται και ζυγίζουν τις καταστάσεις, χωρίς τα δικά μας βαρίδια.

Το «Μίλα και Σουτ», αποτέλεσε τον τέταρτο καρπό της συνεργασίας με την ομάδα. Το έργο κινείται γύρω από την έννοια της αυτογνωσίας και του θάρρους να υπερασπιστεί κανείς την αξία του, όταν όλοι οι άλλοι την αμφισβητούν, ενώ πραγματεύεται ακόμη τη δύναμη της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας, που δεν καταργείται από τη διαφορετικότητα, αλλά ωφελείται από αυτήν. Η Μέλια και ο Χριστόφορος λατρεύουν τη μουσική και το δείχνουν με κάθε τρόπο, σε αντίθεση με τον Μάρκο που, ενώ αγαπάει τη μουσική, ντρέπεται να τραγουδήσει μπροστά σε άλλους. Η αντίθεσή τους θα μεταφερθεί στον φανταστικό κόσμο της Πόλης της Μελωδίας, όπου οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι τραγουδώντας ακατάπαυστα, έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής. Οι διωγμένες παύσεις, από την άλλη, ζουν σιωπηλά στο σκοτάδι κι ανάμεσά τους είναι και ο Σουτ, που μοιάζει εκπληκτικά με τον νεαρό Μάρκο. Όταν ο Σουτ βρεθεί στο φως, θα συναντήσει τη νότα Μίλα, που έχει χάσει τη φωνή της και έχει εκδιωχθεί από την Πόλη. Με τον Στρατηγό Σι Μι να τους κυνηγάει και τη διαφορετικότητά τους να στέκεται εμπόδιο, θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι, στο τέλος του οποίου η Μίλα θα μάθει επιτέλους να «σωπαίνει» και ο Σουτ να διεκδικεί το χώρο του και να «μιλά».

Στόχος μας, και σε αυτή την παράσταση, είναι να μην υποπέσουμε σε έναν διδακτισμό που θα κατευθύνει τη σκέψη και τα συναισθήματα, αλλά να τοποθετήσουμε τα συμβάντα και τις μετατοπίσεις των ηρώων, αφήνοντας ανοικτό το δρόμο στο παιδί να διατυπώσει αυτό πρώτο τα ερωτήματα και τις απόψεις του για όλα αυτά. Εργαλεία μας σε αυτό το στόχο, αποτελούν τόσο η διάδραση με τα παιδιά, όσο και η διεύρυνση του ρεαλιστικού κόσμου των ηθοποιών με τον υπερβατικό κόσμο του κουκλοθεάτρου. Η πρωτότυπη μουσική, που εκτελείται και επί σκηνής από τους ηθοποιούς με διάφορα οργανάκια, παρακολουθεί την εξέλιξη της δράσης και συμβάλλει ενεργά στη δραματουργία.

Bio: Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ δραστηριοποιείται από το 2007. Πρόκειται για μια πολυπληθή καλλιτεχνική ομάδα που απαρτίζεται από συγγραφείς, ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, εικονογράφους, στιχουργούς κ.α. που συνδυάζουν τις ιδιότητές τους δημιουργώντας παραστάσεις, βιβλία και μουσικές για παιδιά, στοχεύοντας πάντα στην ποιοτική, χειροποίητη και καινοτόμα δημιουργία. Ο Γκάυ Στεφάνου, σκηνοθετεί τις θεατρικές παραστάσεις της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ από το 2014.

Η παιδική διαδραστική παιδική παράσταση Μίλα και Σουτ! ανεβαίνει το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 20.30 στον Κινηματογράφο ΑΒ. Περισσότερες πληροφορίες: cultureisathens.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΒ: Ο ιστορικός κινηματογράφος των Άνω Πατησίων ανοίγει ξανά