Δέκα χρόνια συνάντησης και δημιουργίας συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές Ρόκκας· το ετήσιο αυγουστιάτικο ραντεβού που εξελίχθηκε σε μια πλούσια «χειροποίητη» φιέστα στην ορεινή ενδοχώρα των Χανίων. Φέτος οι Γιορτές Ρόκκας θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας και στις πλατείες, στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών των χωριών Ρόκκα και Κερά Κισσάμου.

Στην εναρκτήρια συναυλία θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε ένα ιδιαίτερο μουσικό θέαμα από τη Μαρίνα Σάττι (13/8), για να ακολουθήσει το διήμερο χοροθεατρικό δρώμενο «Κερά Μια Σκηνή» (19-20/8) και πολλές παράλληλες δράσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες: φωτογραφίας, λιθοξοΐας, κρουστών, breakdance, εικαστικών και προφορικής ιστορίας. Οι Γιορτές Ρόκκας θα κορυφωθούν στις 31 Αυγούστου, υπό το φως της αυγουστιάτικης – μπλε – πανσελήνου, με ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, την καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ.

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια των Γιορτών Ρόκκας, Μέτη Παναγιωτοπούλου: «Φέτος, στα δέκα χρόνια των Γιορτών Ρόκκας, στόχος μας είναι να γιορτάσουμε τη διαδρομή μας και να τιμήσουμε όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν. Να αποτυπώσουμε όσα μαγικά συνέβησαν στα χωριά μας, να κοιτάξουμε πίσω και να θυμηθούμε όσα μας έφεραν και μας ένωσαν τα καλοκαίρια στην Κίσσαμο, να δημιουργήσουμε κομμάτια που θα εμπεριέχουν τη συλλογική μας μνήμη για να μην περάσει στη λήθη ποτέ. Όλες οι παράλληλες δραστηριότητές μας θα είναι αφιερωμένες στην ίδια την ιστορία μας, ενώ οι αγαπημένες δράσεις που μέσα στα χρόνια αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, θα έχουν και φέτος μια ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση. Ανάμεσά τους, το εργαστήριο λιθοξοΐας που έχει αφήσει το μοναδικό αποτύπωμά του όχι μόνο στις Γιορτές μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, το ξεχωριστό εργαστήρι φωτογραφίας, αλλά και τα παιδικά εργαστήρια που, ενισχυμένα φέτος, θα καταπιαστούν με υλικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Στο επίκεντρο, για ακόμη μια φορά, θα είναι οι καλλιτέχνες της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης Κρήτης».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10, 11, 12 & 16, 17, 18 Αυγούστου | 09.00-13.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ
Εξαήμερο Εργαστήριο λιθοξοΐας | Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Ασπασία Παπαδοπεράκη | Εισηγητής: Γιώργος Μαρτσάκης

Ένα εργαστήριο που έχει συνδεθεί όσο λίγες δράσεις με τον πυρήνα των Γιορτών Ρόκκας. Το εργαστήριο λιθοξοϊας, που ξεκίνησε από την καταξιωμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, επιστρέφει για έκτη χρονιά στις Γιορτές Ρόκκας, με εισηγητή, όπως και πέρυσι, τον Γιώργο Μαρτσάκη, ο οποίος συμμετείχε στο εργαστήριο για πρώτη φορά το 2017 (και στη συνέχεια έγινε εισηγητής υπό την καθοδήγηση της Ασπασίας Παπαδοπεράκη), ενώ ο ίδιος ασχολείται με την πέτρα και τις μορφές της στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην αρχιτεκτονική.

Σε μια περιοχή που έχει πλούσια παράδοση στην επεξεργασία της πέτρας, και έχει βοηθήσει ανά τα χρόνια στη δημιουργία ενός δυναμικού πυρήνα λιθοξόων, φιλοδοξούμε για ακόμη μια φορά να δοθεί η σκυτάλη στους μαθητές των περασμένων ετών, οι οποίοι θα συνδράμουν στην καθοδήγηση των νεότερων, στη διαιώνιση της αρχαίας παράδοσης του σμιλέματος της πέτρας και στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών στα χωριά μας, στη Ρόκκα και στην Κερά.

Δωρεάν συμμετοχή, απαραίτητη η κράτηση θέσης

13 Αυγούστου | 21.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΟΚΚΑΣ 
Εναρκτήρια συναυλία με τη Μαρίνα Σάττι

Οι συναυλίες της Μαρίνας Σάττι είναι το ίδιο ξεχωριστές όσο και τα τραγούδια που δημιουργεί. Στο live της παρουσιάζει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο μουσικό θέαμα, βαθιά επηρεασμένο από παραδοσιακές καταβολές, περίτεχνα συνδυασμένες με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις. «Για μένα παράδοση είναι οι άνθρωποι –που έρχονται και φεύγουν–, ο τρόπος που βρίσκονται μεταξύ τους, που επικοινωνούν και αυτά που αφήνουν πίσω τους».Την πλαισιώνει μια εξαιρετική μπάντα, σε μια σύγχρονη μουσική γιορτή με πολυφωνικές αλχημείες, απροσδόκητες ενορχηστρώσεις και τη μοναδικά χαρακτηριστική αισθητική της.

Στην εναρκτήρια συναυλία των Γιορτών Ρόκκας θα ακούσουμε ζωντανά όλα τα τραγούδια του πρώτου της δίσκου με τίτλο «YENNA». Ένας καθόλου τυχαίος τίτλος, καθώς δηλώνει την πρόθεσή της να αποτυπώσει συμβολικά τη δημιουργική διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα: τον ενθουσιασμό, τον φόβο, την ανασφάλεια, τον πόνο και τελικά τη στιγμή της έλευσης στον κόσμο και, ως εκ τούτου, την αλλαγή. Το πρώτο άλμπουμ της Μαρίνας Σάττι αποτελεί ένα οδοιπορικό με αναφορές στους ήχους ολόκληρης της ελληνικής επαρχίας – από τον ζουρνά και το νταούλι του Βορρά ή το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου, μέχρι τα γλέντια και τους χορούς της Κρήτης. Η Μαρίνα Σάττι αποτυπώνει τις πρωτόγονες δονήσεις της ελληνικής υπαίθρου, εμπνευσμένες από τα άγρια βουνά και την απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, τολμώντας ταυτόχρονα να πειραματιστεί με pop και urban στοιχεία, απογειώνοντας τον προσωπικό ήχο της που την έκανε να ξεχωρίσει.

Τραγούδια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Γκάιντα και beats. Νταούλια και 808. Μια γιορτή –με τη δύναμη να ενώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε γενιάς–, όπου το σύγχρονο συναντάει το παραδοσιακό, για να εκφραστούν μέσα από την πιο άμεση γλώσσα: τη μουσική.

Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάττι είναι δύσκολο να καταταχθεί καλλιτεχνικά. Από τo Mέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι και λυρική και urban και παραδοσιακή. Tα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, μιας ιδιαίτερης διαδρομής που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την pop, τόσο κλασική όσο και σύγχρονη. Πριν από τέσσερα χρόνια κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ πρόσφατα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό “COLORS” (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη) παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα NOWNESS, που παρουσίασε πρώτο το video clip της για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί Πουλί μ’». Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ “YENNA”.

Εισιτήρια: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (μειωμένο)

18 Αυγούστου | ΚΕΡΑ & ΡΟΚΚΑ
Άφιξη μελών The Festival Academy, στο πλαίσιο 4ήμερης επίσκεψης που θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου | Διευθύντρια Festival Academy και υπεύθυνη συνάντησης: Inge Ceustermans

Φέτος, ενδυναμώνοντας για ακόμη μια φορά την εξωστρέφεια των Γιορτων Ρόκκας, διοργανώνουμε μια διεθνή συνάντηση με παράγοντες από το The Festival Academy, μια παγκόσμια κοινότητα 1100 επιμελητών φεστιβάλ από περισσότερες από 95 χώρες. Είναι μια ευκαιρία για φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να μελετήσουν την πρωτότυπη διοργάνωσή μας, ως case study, αλλά και για τις Γιορτές Ρόκκας να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το δίκτυό εξωστρέφειάς τους και να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες.

Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η συνάντηση, διευθυντές και εκπρόσωποι φεστιβάλ από διαφορετικά μέρη του κόσμου, θα βρεθούν στα χωριά, θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα και τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης, θα συνομιλήσουν με τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες και θα παρουσιάσουν τα δικά τους φεστιβάλ και δράσεις, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων, αλλά και τη ζύμωση ανάμεσα στις διοργανώσεις.

19 & 20 Αυγούστου | 11.00-13.00 | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣ
Διήμερο εργαστήριο Κρουστών | Υπεύθυνος εισηγητής: Γιώργος Φασόλης

Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι να έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες με το ρυθμό και την ορχήστρα κρουστών. Μέσα από μια σειρά ομαδικών ασκήσεων-παιχνιδιών, με εργαλεία τα κρουστά όργανα αλλά και με το ίδιο μας το σώμα, μπορούμε να συντονιστούμε ρυθμικά μέσα στην ομάδα. Χρησιμοποιούμε αρχικά τη φωνή και το σώμα μας σαν κρουστά όργανα μέσα από τη χρήση ρυθμικών συλλαβών και μη συμβατικών συνθέσεων και μετά, αφού βιώσουμε το ρυθμό, τον περνάμε στα κρουστά που δεν είναι παρά η προέκταση των χεριών μας .

Το σεμινάριο κρουστών απευθύνεται σε εφήβους άνω των 12 ετών και ενήλικες. 
Δωρεάν συμμετοχή, απαραίτητη η κράτηση θέσης.

19 & 20 Αυγούστου | 18.00-23.30 | ΚΕΡΑ
«Κερά Μια Σκηνή» | «Το Παραμύθι» (διήμερο χοροθεατρικό δρώμενο, ώρα έναρξης: 21.00)

Η «Κερά Μια Σκηνή» είναι η δράση που έχει συνδεθεί ίσως περισσότερο από όλες με τις Γιορτές Ρόκκας, η δράση που η ίδια της η σύσταση συμβολίζει τον φιλόξενο, περιπατητικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Για τέταρτη χρονιά, λοιπόν, ολόκληρη η Κερά θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια – αμφισβητώντας τα όρια της τέχνης και της καθημερινότητας. Φέτος οι καλεσμένοι καλλιτέχνες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, θα δουλέψουν με την έννοια του παραμυθιού, θα εξερευνήσουν θρύλους από την τοπική αλλά και διεθνή παράδοση και θα γεμίσουν το χωριό της Κεράς με μυθικά και εξωτικά πλάσματα, μαγεία και όνειρα και όλα μέσα από το πρίσμα της κίνησης, του χορού και του σωματικού θεάτρου.

Ο θεατής θα ανηφορίσει για ακόμη μια χρονιά τα στενά της Κεράς με το χάρτη του στο χέρι, ανακαλύπτοντας τα δρώμενα χορού στις αυλές των σπιτιών και σε διάφορες γωνιές του χωριού. Θα συναντήσει διαφορετικά είδη χορού, έχοντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με όλα: μπαλέτο, σύγχρονο χορό, jazz χορό, breakdance, χοροθέατρο, με καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα τον προσκαλούν να ακολουθήσει τα βήματά τους. Θεατής αλλά και χορευτής ο επισκέπτης στην Κερά.

Γι’αυτό, φέτος οι Γιορτές Ρόκκας θα κορυφώσουν τις δράσεις του «Κερά Μια Σκηνή» με έναν μεγάλο, κυκλωτικό χορό που θα αγκαλιάσει όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές, γιορτάζοντας όλοι μαζί και εκφράζοντας με τη σειρά μας την ευγνωμοσύνη μας για όσα έχουμε με δυσκολία καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο του «Κερά Μια Σκηνή» (18.00-20.30)

Εργαστήριο Χορού για παιδιά και εφήβους: Breakdance στους δρόμους της Κεράς | Υπεύθυνος: Μάνος Κατσιαδάκης

Σε αυτό το εργαστήριο θα ξεκινήσουμε με τα βασικά βήματα του breakdance ενσωματωμένα σε χορογραφία. Θα γνωρίσουμε τον ρυθμό, την ροή, την εκρηκτικότητα και τις απότομες παύσεις (freeze) του χορευτικού αυτού είδους. Ρυθμικός, εκτονωτικός και απόλυτα δυναμικός χορός, το breakdance, κατατάσσεται στους χορούς του δρόμου, καθώς ξεκίνησε από τους δρόμους της Αμερικής και την χιπ χοπ κουλτούρα. Δανείζεται τεχνικές και στοιχεία πολεμικών τεχνών και φολκ χορών, ενώ χαρακτηρίζεται από τις ακροβατικές του κινήσεις, τα απότομα σταματήματα και την πλαστικότητα όλου του κορμού. Ιδανικός τρόπος άσκησης και καλλιτεχνικής έκφρασης για παιδιά και νέους.

Εικαστικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης για παιδιά / Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Θοδωρής Παρασκάκης (σε συνεργασία με τη Νεολαία Κισάμου)

Αυτά τα 10 χρόνια των Γιορτών Ρόκκας έχουν αφήσει και το υλικό αποτύπωμα τους στα χωριά: αφίσες, προγράμματα, έργα συμμετεχόντων από τα παλαιότερα εργαστήρια, αποθέματα υλικών από τις δράσεις και τα εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει κάθε δράση μας, θα συνεργαστούμε με εικαστικούς καλλιτέχνες για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο κάθε υλικού. Στο εργαστήριο αυτό παιδιά δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν παλαιότερα υλικά, να τους δώσουν νέα αξία και νόημα και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης μέσα από την ανακύκλωσή τους. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις εικαστικές τεχνικές και θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Στο τέλος της δράσης θα δημιουργηθεί έκθεση με τα έργα των παιδιών.

Ημερήσιο εισιτήριο: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (μειωμένο)

23 Αυγούστου | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ

Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό (20.00)

Προβολή της ταινίας «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (21.00). 

Ο Jack έχει έναν αδελφό, τον Gio, με σύνδρομο Down. Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna.

Η ταινία «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» έχει κερδίσει το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απευθύνεται σε παιδιά από Δ’ Δημοτικού και σε όλη την οικογένεια.

Ελεύθερη είσοδος

23, 24, 25 Αυγούστου | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ

Εργαστήριο φωτογραφίας «Η δικιά μου γεωγραφία», σε συνεργασία με την πλατφόρμα “Postcards from home” | Εισηγήτρια: Φωτεινή Παπαχατζή
“An individual is not distinct from his place; he is that place” (Gabriel Marcel, 1948) / «Ένα άτομο δεν διαφέρει από τον τόπο του : o ίδιος είναι ο τόπος» (Gabriel Marcel, 1948)

Οι Γιορτές Ρόκκας φιλοξενούν και φέτος τη σειρά Postcards From Home, το τριήμερο δημιουργικό εργαστήριο με τίτλο «Η δικιά μου Γεωγραφία» και προσκαλούν τους κατοίκους της Ρόκκας και της  Κεράς να συναντηθούν με τους συμμετέχοντες φωτογράφους και να μοιραστούν τη δική τους γεωγραφία: την αγαπημένη τους διαδρομή, το σημείο του χάρτη που είναι συνδεδεμένο με εμπειρίες αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα, μνήμες, γεγονότα, προφορικές ιστορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Η δικιά μου Γεωγραφία» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν άλμπουμ φωτογραφιών από τις «παλιές ημέρες», τα οποία μπορούν να ψηφιοποιηθούν, διασώζοντας έτσι την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Στόχος είναι να επανασυστήσουμε φωτογραφικά τον τόπο μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων και των κατοίκων, να αποτυπώσουμε φωτογραφικά τη μνήμη και να δημιουργήσουμε μια σειρά εικόνων και ενδεχομένως την ανάπτυξη μιας αφήγησης σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο τριών ημερών.

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του εργαστηρίου, θα προηγηθεί μια διαδικτυακή συνάντηση προετοιμασίας, όπου θα αναλύσουμε το εγχείρημα και θα εργαστούμε προκειμένου να ανακαλύψουμε τις θεματικές που θα επικεντρωθεί καθένας από τους συμμετέχοντες φωτογράφους, μέσα από παραδείγματα φωτογραφικών ιστοριών.

Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα “Postcards from home”.

Τι είναι το “Postcards from home”

To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για τη φωτογραφία, με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. Κάθε συμμετοχή προβάλλεται στο facebook group @postcardsfromhome.net, ενώ κάθε συμμετέχοντας καλείται να αναπτύξει το σκεπτικό του στο Instagram. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στην πλατφόρμα 364 καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, από όλο τον κόσμο, ενώ 157 από αυτούς έχουν αφηγηθεί ιστορίες του σπιτιού με εικόνες και κείμενα στο Instagram.

Δωρεάν Συμμετοχή (μέχρι 15 φωτογράφοι όλων των επιπέδων και μέχρι 15 κάτοικοι των χωριών), απαραίτητη κράτηση θέσης
Συνίσταται επίσης η παρακολούθηση του Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας που ακολουθεί στις 27 Αυγούστου  για εμπλουτισμό της αφήγησης των συμμετεχόντων φωτογράφων.

27 Αυγούστου | 19.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΣ
Βιωματικό Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας «Φωνές, η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο»

Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση-βιωματικό εργαστήριο για την προφορική ιστορία, τη διάσωση και την ανάδειξη του άυλου Πολιτισμού, μέσα από το πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο -σημειωτέον- έχει ξεκινήσει από το 2010, πραγματοποιούνται καταγραφές προφορικών μαρτυριών, εκδόσεις, επιμορφώσεις (ετήσιες και ταχύρρυθμες), παραγωγές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις και ειδικές δράσεις για την εκπαίδευση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, καθώς και με φορείς της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού της Κρήτης.

Στη διάρκειά του εργαστηρίου θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα με ιστορίες κατοίκων της περιοχής από καταγραφές που έγιναν στην Ρόκκα και στην Κερά το 2021, και πάλι στο πλαίσιο των Γιορτών Ρόκκας.

Σχεδιαστές του προγράμματος: Χαρά Ανδρεάδου (ΜΑ, ΜEd, PhD candidate), ιστορικός, αρχαιολόγος, πολιτισμολόγος, εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων | Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μαθηματικός, δημοσιογράφος, εκπαιδευτής ενηλίκων, Διευθυντής Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Δωρεάν Συμμετοχή, απαραίτητη κράτηση θέσης

31 Αυγούστου | 21.00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΟΚΚΑΣ
Συναυλία κλασικής μουσικής και τραγουδιού υπό το φως της αυγουστιάτικης – μπλε – πανσελήνου: «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Τα Κάρμινα Μπουράνα, ένα μνημειώδες αριστούργημα του 20ού αιώνα, είναι ο τίτλος της μεσαιωνικής χειρόγραφης συλλογής 254 γερμανικών και λατινικών ποιημάτων. Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα και αναφέρονται σε σκηνές από τη μεσαιωνική ζωή, περιλαμβάνοντας θρησκευτικούς στίχους, κοινωνική σάτιρα και τραγούδια του κρασιού, των νεωτεριστών Γολιάρδων μοναχών της εποχής που ασκούσαν κριτική στον συντηρητισμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Είναι ένας ύμνος στη φύση, τη ζωή και τον έρωτα και μέρη τους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, μουσικές παραστάσεις, αλλά και σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Για την ιστορία, η πρεμιέρα τους είχε τεράστια επιτυχία τεράστια και, σταδιακά, έγιναν τμήμα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Τα χαρακτηριστικά κρουστά όργανα, οι εμβληματικές μελωδίες, το στοιχείο της επανάληψης και η απλή αρμονική γλώσσα επηρεασμένη από τη μουσική της Αναγέννησης προσδίδουν στο έργο αρχέγονο, βαθύ χαρακτήρα και το καθιστούν δημοφιλές μέχρι και σήμερα.

Στη σπουδαία αυτή βραδιά θα συμπράξουν οι σολίστ, Μάγια Μουργικνέλι (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Φεντερίκο Λόνγκι (βαρύτονος), το Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία, το Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία, η Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (διδασκαλία Ιωάννης Ιδομενέως), το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου (διδασκαλία Γιάννης Πρωτόπαπας), η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (διδασκαλία Νίκος Μαλιάρας), η Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διδασκαλία Λένα Χατζηγεωργίου) και το Μουσικό Σύνολο Κρουστών και Πιάνων της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ελεύθερη είσοδος

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι «μια γιορτή στο σπίτι μας», όπως αρέσει στους ίδιους τους κατοίκους που τις διοργανώνουν να λένε. Μια γιορτή με πόρτες και σπίτια ανοιχτά. Με εθελοντές όλων των ηλικιών. Με παιδικές φωνές, μουσική στους δρόμους και στις σκηνές, γέλια και συγκίνηση. Μια γιορτή σε δυο χωριά – πολλές γιορτές και ισάριθμες χαρές, όσοι και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τους δυο «ανήσυχους» πολιτιστικούς συλλόγους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση· ένα ολοζώντανο παράδειγμα ουσιαστικής αφοσίωσης στη φιλοξενία και στην παράδοση, στις τέχνες και στον πολιτισμό.

Σας περιμένουμε!

Photo Credit: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ