Λίγη σημασία έχει να γράψουμε λόγια για τον Γιάννη Μπεχράκη. Τα κλίκ του παρέα με τη φράση «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”» λένε από μόνα τους, όσα αδυνατούμε να εκφράσουμε με λέξεις. Οι λέξεις φαντάζουν τόσο λίγες μπροστά στην σπουδαιότητα και το έργο του Γιάννη Μπεχράκη. Από την Σομαλία, μέχρι τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες στην Λέσβο, μια αλήθεια μέσω του φακού του…

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters είχε βραβευθεί το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ.

Απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών.

Πληροφορίες από Βικιπαίδεια | Φωτογραφίες θέματος via Reuters/Yannis Behrakis