Η γκαλερί Elika παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη με τίτλο «η χρονιά με τους τρεις χειμώνες» από τις …

10 Ιανουαρίου ως τις 18 Φεβρουαρίου 2012.

Η ζωγραφική του Μαλεγιαννάκη αποτυπώνει κατά κάποιο τρόπο, το κοίταγμα του ζωγράφου-παρατηρητή μέσα στο χώρο . Έναν όμως χώρο όχι τόσο απτό και πραγματικό, αλλά έναν που υπονοείται, εξαϋλώνεται και αναδύεται μέσα από την υποκειμενική ματιά. Οι πίνακές του δεν έχουν σαν ζητούμενο την αναπαράσταση ή την αφαίρεση, αλλά την αναστοχαστική στροφή του βλέμματος προς το εσωτερικό της εικόνας που εμφανίζεται μπροστά μας. Κάθε εικόνα φέρει το δικό της οπτικό νόημα και μέσα από το προσωπικό φίλτρο του καθενός φωτίζει τη δική του μοναδική σχέση με αυτό.

Τα έργα συχνά δουλεύονται εκ του φυσικού, σαν σύγχρονη τοπιογραφία εσωτερικών χώρων. Έτσι το διάκενο ανάμεσα στον ζωγράφο και το αντικείμενο είναι τόσο ζωτικό όσο και ο ζωγράφος και το αντικείμενο. Μέσα από την αναζήτηση του υλικού (λάδι ή κάρβουνο) ο Μαλεγιαννάκης καλείται να αποτυπώσει αυτό το ενδιάμεσο που σχεδόν αναπνέει, υπάρχει και ορίζει ή μετατοπίζει τα όρια του πραγματικού.

Ο Γιάννης Μαλεγιαννάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 2007 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το 2010 ολοκλήρωσε και το Μεταπτυχιακό των Εικαστικών Τεχνών. Αυτό το διάστημα ζει και εργάζεται στο Βερολίνο συμμετέχοντας παράλληλα στο εργαστήριο Leiko Ikemura της UdK. Έχει διακριθεί με το βραβείο Σπυρόπουλου, και υποτροφίες από το ΙΚΥ και την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα.