Από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2011, η «Μικρόπολις» ανοίγει τις πύλες της για δεύτερη συνεχή χρονιά και  μεταμορφώνει ξανά την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, σε μια πόλη-θαύμα! 

Culturenow.gr: Η περσινή “Μικρόπολις” είχε εξαιρετικά μεγάλη απήχηση τόσο στα παιδιά όσο και γενικότερα. Ποια χαρακτηριστικά της θεωρείτε ότι συνέβαλλαν σε αυτό;

Γιάννης Γουρτζελάς: Πράγματι, η πρώτη Μικρόπολις στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν σε αυτήν 18.000 επισκέπτες, Δημοτικά Σχολεία απ΄ όλη την Ελλάδα, 19  μη κερδοσκοπικοί φορείς, 23 χορηγοί επικοινωνίας. Φέτος, διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη «Μικρόπολις», δημιουργώντας το θεσμό μιας μεγάλης πολυεπίπεδης διοργάνωσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αφιερωμένης αποκλειστικά σε παιδιά, μαθητές και οικογένειες.

Ο συνδυασμός της γνώσης και της ψυχαγωγίας μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων είναι το βασικό χαρακτηριστικό της «Μικρόπολις», που την κάνει ένα πολύ καλό παράδειγμα επιτυχημένης διοργάνωσης για παιδιά. Χωρισμένη σε θεματικούς άξονες που εμβαθύνουν βιωματικά σε θέματα ποιότητας ζωής, λειτουργεί ως ομπρέλα για φορείς με συνεχές και αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο (πανεπιστήμια, ινστιτούτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μουσεία) και εκπαιδεύει τους ενεργούς πολίτες του αύριο μέσα από το παιχνίδι, τον πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η αγάπη και το μεράκι που χαρακτηρίζει όλους όσους εργαζόμαστε για την υλοποίηση της, από τη δημιουργική ομάδα μας και τους φορείς, μέχρι όλους εκείνους που μας στηρίζουν με διάφορους τρόπους. Ο υπεύθυνος σχεδιασμός εκπαιδευτικών ενεργειών χρειάζεται γνώση του αντικειμένου, συνεχή μελέτη, φαντασία και πάνω απ΄ όλα σεβασμό στο παιδί.  Και η PR Activities Group έχει εμπειρία 12 ετών στη διοργάνωση μεγάλων και απαιτητικών εκδηλώσεων.

Cul.N.: Τι ακριβώς αλλάζει στη φετινή “Μικρόπολις”;

Γ.Γ.: Το περιεχόμενο της διοργάνωσης, φέτος, εμπλουτίζεται έντονα με στόχο την ανανέωση, αλλά κυρίως τη μεγιστοποίηση της εμπειρίας για μικρούς και μεγάλους. Το ηλιακό target group χαμηλώνει, περιλαμβάνοντας και παιδιά προσχολικής ηλικίας, οπότε οι δράσεις της φετινής “Μικρόπολις” απευθύνονται σε παιδιά 2-13 ετών. Επίσης, προσθέτουμε μία επιπλέον μέρα για τις επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων, επεκτείνουμε το ωράριο λειτουργίας του Σαββατοκύριακου και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε γονείς και συνοδούς να συμμετάσχουν ενεργά στα εργαστήρια.

Επιπλέον, παρατηρώντας ότι η περσινή “Μικρόπολις” αποτέλεσε ημερήσια εκδρομή για πολλές οικογένειες, σχεδιάζουμε μια σειρά ενεργειών εμπλουτισμού για όλη τη μέρα. Μια άλλη βασική αλλαγή έχει να κάνει με τις «Γειτονιές» μας. Πέρυσι είχαμε 8 Γειτονιές, ορισμένες από τις οποίες παραμένουν και στη “Μικρόπολις 2011”, αλλά ανανεώνονται και εμπλουτίζονται με νέα εργαστήρια, ενώ προστίθενται και νέες, όπως Γειτονιά  της Μουσικής, της Οικογένειας και της Φροντίδας (που σχεδιάστηκε ειδικά για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών).

Cul.N.: Τι έχετε προγραμματίσει φέτος όσον αφορά στις “Γειτονιές”, αλλά και στους φορείς, που θα συμμετέχουν;

Γ.Γ.: Στις ανανεωμένες αλλά και στις ολοκαίνουριες Γειτονιές της φετινής “Μικρόπολις” η μουσική και το θέατρο συναντούν την υγιεινή διατροφή, το διαδίκτυο τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, η περιβαλλοντική διαχείριση του σπιτιού μας τα ελληνικά αρωματικά φυτά, ο χορός το παιχνίδι του θησαυρού και ο αθλητισμός τα δάση και σπάνια άγρια ζώα!

Μεταξύ πολλών άλλων, τη Γειτονιά της Οικογένειας, της Γεύσης, της Φύσης, της Οδικής Ασφάλειας, της Μουσικής, του Αθλητισμού, της Τεχνολογίας και της Φροντίδας στελεχώνουν οι: WWF, Ευτύχη Μπλέτσα, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Athens Information Technology, Θέατρο Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου, Μορφές Έκφρασης, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Αρκτούρος, Ελληνικός Κόσμος και Καμεράτα! Επιπλέον, η “Μικρόπολις” τελεί και φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και είναι στην ουσία προτεινόμενη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Cul.N.: Και ποιες είναι οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η “Μικρόπολις 2011” σε σχέση με πέρυσι;

Γ.Γ.: Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής “Μικρόπολις” είναι η συναυλία με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Επιπλέον, έχουμε προγραμματίσει την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, διάφορων μουσικών αλλά και εικαστικών δρώμενων, καθώς και διαγωνισμών με πλούσια δώρα, που θα διεξαχθούν τόσο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, όσο και μέσω της σελίδας μας στο Facebook (http://www.facebook.com/Mikropolis/). Επίσης, φέτος,  η μικρή Πόλυ δεν θα είναι η μοναδική ξεναγός των παιδιών. Στις Γειτονιές της “Μικρόπολις 2011”, η αγαπημένη τους φίλη θα υποδεχθεί τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους, παρέα με τον καλύτερο της φίλο, τον Κοσμά.

Cul.N.: Μπορούν όλοι να έρθουν στη “Μικρόπολις 2011” και τις 5 ημέρες διεξαγωγής της;

Γ.Γ.: Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος τις καθημερινές θα φιλοξενηθούν Δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ το Σαββατοκύριακο η “Μικρόπολις” θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Τις τρεις πρώτες ημέρες, δηλαδή από Τετάρτη 21/9/11 έως και Παρασκευή 23/9/11 θα δεχθεί μόνο προγραμματισμένες επισκέψεις Δημοτικών σχολείων.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλα τα σχολεία (μαθητές, μαθήτριες και συνοδούς εκπαιδευτικούς), καθώς και για όλους τους Φορείς και τα Ιδρύματα που ασχολούνται με το Παιδί και θα έρθουν στη “Μικρόπολις” στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης. Για το Σάββατο και την Κυριακή 24 & 25 Σεπτεμβρίου η γενική είσοδος στη “Μικρόπολις” κοστίζει 5 ευρώ (all day pass) και έχουμε προβλέψει προνομιακά πακέτα εισιτηρίων τόσο για τους συνοδούς άνω των 65 ετών, όσο και για τις πολύτεκνες οικογένειες.