Πριν από 25 χρόνια, ο αείμνηστος χορδιστής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ο Θανάσης Χαϊτόπουλος φύτεψε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Τριανόν ένα κλαδάκι λέγοντας τα παρακάτω λόγια εκείνο το πρωινό: «Αυτό θα γίνει μια μέρα το δέντρο του Φεστιβάλ μας». Άλλοι χαμογέλασαν, άλλοι τον κοίταξαν περίεργα… Ο Θανάσης, τελικά, είχε δίκιο. Μπροστά στο Τριανόν υψώνεται το δέντρο του, μέχρι σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά.

Ένα τέταρτο αιώνα που το Ναύπλιο γιορτάζει την μουσική κάθε Ιούνιο, που τα πιάνα, τα βιολιά, τα βιολοντσέλα διασχίζουν τα δρομάκια του, που εκατοντάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμου συγκινήθηκαν, γοητεύτηκαν και ερωτεύτηκαν τον τόπο αυτό, το Ναύπλιο. Την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία 25 χρόνια, μέσω του Φεστιβάλ, έχει αποτελέσει βασικό προορισμό της καλοκαιρινής πολιτιστικής ατζέντας για κλασσικές συναυλίες, με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με μεγάλες διεθνείς διαδρομές.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό ραντεβού κάθε καλοκαίρι, τόσο των Ναυπλιωτών όσο και των Αθηναίων, αλλά και τα τελευταία χρόνια ξένων μουσικόφιλων τουριστών που απολαμβάνουν την ατμοσφαιρική πόλη συνδυασμένη με μαγικές βραδιές στο Παλαμήδι, στο Βουλευτικό, στον Αϊ-Γιώργη και στο Φουγάρο.

Κατά τη μακρόχρονη πορεία του το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας. Η αργυρή επέτειος του θεσμού θα έχει εορταστικό χαρακτήρα μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού- το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκής κλασσικής μουσικής.

Γιορτάζοντας τα 25 μας χρόνια θα παρουσιάσουμε καλλιτέχνες από όλες τις χώρες που τιμήσαμε στην πορεία μας όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Εσθονία και η Γαλλία. Θα πραγματοποιηθούν ακόμη master classes για νέους βιολιστές σε συνεργασία με το conservatoire της Λιέγης καθώς και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.

Σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, στόχευσα και συνεχίζω να στοχεύω στην ποιότητα, στη διατήρηση του θεσμού αυτού αλλά και σε άλλο ένα, σημαντικό στοιχείο· στην χαρά του να προσφέρουμε στιγμές συγκίνησης σε τόσο κόσμο που μας πίστεψαν και μας αγάπησαν.


Το 25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί από 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου σε όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου.

Περισσότερες πληροφορίες