Οι συνθετικές τάσεις της ελληνικής τζαζ σκηνής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ’ την χώρα όπου ο μουσικός σπούδασε. Δηλαδή παρατηρούμε έντονες διαφορές στο στυλ συνθετών που έζησαν στην Ολλανδία και αγκάλιασαν την Ευρωπαϊκή τάση, σε σχέση με μουσικούς που σπούδασαν στην Αμερική όπου επηρεάζονται απ’ την Νέα Υόρκη.

Τα τελευταία χρόνια όμως με το εκπληκτικό πρόγραμμα τζαζ σπουδών του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας βλέπουμε και μουσικούς οι όποιοι έχουν επιρροές και από τις δυο σχολές. Παράλληλα βέβαια πρέπει να αναφέρουμε και τις πολύ ενδιαφέρουσες προσμίξεις ανατολίτικων ή/και καθαρά Ελληνικών στοιχείων με την τζαζ, όπου σε κάποιες περιπτώσεις είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και πρωτότυπες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσφέρω την προσωπική μου άποψη για το πως μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει (ενώ ήδη έχει κάποιους) περισσότερους μουσικούς στο διεθνές στερέωμα. Ο Έλληνας μουσικός πρέπει να αποδεχτεί τα γονίδια του και παράλληλα  να αναζητήσει περισσότερο την ρίζα της μουσικής που παίζει… Η πραγματική εξέλιξη δεν έρχεται τόσο όταν μελετάς τη σύγχρονη τέχνη αλλά όταν γνωρίζεις σε βάθος τις ρίζες της.
 

Info: Ο Γιάννης Κασέτας θεωρείται πλέον ένας από τους πιο αξιόλογους συνθέτες και σαξοφωνίστες στην Ελλάδα. Ήταν παμψηφεί νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβαλ Τζαζ 2009. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Berklee College of Music και έχει συνεργαστεί με μουσικούς της παγκόσμιας τζαζ σκηνής. Παράλληλα, είναι ο νεότερος μουσικός στην ελληνική τζαζ σκηνή που έχει στο ενεργητικό του τέσσερεις προσωπικούς δίσκους.

Ο Γιάννης Κασέτας έχει εμφανιστεί στα περισσότερα τζαζ φεστιβάλ και κλαμπ στην Ελλάδα και σε αρκετά του εξωτερικού. Ο τέταρτος δίσκος του “East N Blues” ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη με μερικούς από τους καλύτερους νέους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: Τatum Greenblatt, Ullysses Owens, Adam Birbaum, Miles Griffith κ.α.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31