Μια πρωτότυπη ανάγνωση του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «για την τέχνη – το Φονικό της Ιζαμπέλλας Μόλναρ» θα παρουσιάσει Το Πρόχειρο Θέατρο

στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 στην Πλάκα – από τις 13 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.00 μμ.

Το διήγημα του Χατζή διερευνά τη σχέση της τέχνης με τη ζωή μέσα από τον κόσμο της Ουγγαρρέζας γλύπτριας Ιζαμπέλλας Μόλναρ. Δοσμένο σε πρώτο πρόσωπο, και υιοθετώντας παράλληλα στοιχεία δοκιμιακής γραφής, το διήγημα θέτει καίρια ζητήματα πάνω στη σχέση ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπική ζωή και πραγματικότητα.

Βασική μέριμνα του Πρόχειρου Θεάτρου, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να μεταφερθεί πιστά ο αφηγηματικός χαρακτήρας του διηγήματος, αποδίδοντας πλήρως το πνεύμα του Δημήτρη Χατζή.

 
Το Πρόχειρο Θέατρο ιδρύθηκε για να προσφέρει καταφύγιο σε νέους ηθοποιούς στην ανάγκη τους να συνεχίσουν να ασκούν την θεατρική τέχνη μέσα στους δύσκολους χρόνους που διανύουμε.  Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 2009 στην ιστορική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν, με την παράσταση «Cafe la femme – Η πιο δυνατή». Φέτος, με το αριστουργηματικό διήγημα του Χατζή, Το Πρόχειρο Θέατρο κάνει ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα.

Το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών ιδρύθηκε το 1977 στη Χίο, όπου και ανέπτυξε δραστηριότητες στο πλαίσιο Κύκλου Ελληνικών Σπουδών. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στην Αθήνα, με την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, ομιλιών, εκθέσεων και συναυλιών.

Για τις ανάγκες της παράστασης η Αίθουσα Τέχνης ΑΠΕΛΛΗΣ του Ιωνικού Κέντρου διαμορφώθηκε έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση εργαστηρίου.
 

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου
Ηθοποιοί: Ειρήνη Ράπτη, Ηλέκτρα Γιαννατά, Δέσποινα Γκάτζιου
Ευγενική συμμετοχή: ‘Ερικα Γεωργιοπούλου, Λίνος Ιωαννίδης
Ηχογραφημένη φωνή: Γιώργος Γκάτζιος
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Σκηνικά, Κουστούμια, Ήχοι: Το Πρόχειρο Θέατρο