Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ προσκαλούν τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, εξειδικευμένο στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, για την επιμέλεια μιας Έκθεσης οπτικών ψευδαισθήσεων, όπου θα εκθέσει σχετικές κατασκευές από τις 31 Μαρτίου 2016.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα παρουσιαστεί το παραμορφωτικό δωμάτιο του Ames, εικόνες που φαίνονται ορθά μόνο με τη χρήση κατόπτρων, εικόνες που φαίνονται μέσα από τη σκιά αντικειμένων, εικόνες που φαίνονται κάτω από ειδικές οπτικές γωνίες στο χώρο.

Έκθεση με θέμα τις Οπτικές Ψευδαισθήσεις στην Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

• Το παραμορφωτικό δωμάτιο του Ames.

• Εικόνες που φαίνονται μέσα από επίπεδα ή καμπύλα κάτοπτρα.

• Σπασμένες εικόνες σε πολλά επίπεδα στο χώρο.

• Εικόνες μέσα από τη σκιά αντικειμένων.

• Πλακοστρώσεις τύπου Escher.

Επιμέλεια: Νίκος Κουρνιάτης, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου

►19.00-21.00: Εγκαίνια της έκθεσης και ομιλία με τίτλο “Η αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου”

Παρασκευή 1 Απριλίου

►10.30-13.30: Εργαστήριο και ομιλία για τις πλακοστρώσεις, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μπορούν να συμμετέχουν μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ.

►18.30: Ομιλία με τίτλο «Επίπεδες διακοσμήσεις: πλακοστρώσεις τύπου Escher».

Στο πλαίσιο της Έκθεσης ο κ. Κουρνιάτης θα διεξάγει δύο διαλέξεις με τίτλους:

1.Η αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου

2.Επίπεδες διακοσμήσεις: Πλακοστρώσεις τύπου Escher

Στις ομιλίες αυτές θα επεξηγήσει τη λειτουργία των οπτικών ψευδαισθήσεων στο χώρο και θα ερμηνεύσει γεωμετρικά την κατασκευή πλακοστρώσεων τύπου Escher. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο, όπου μαθητές του Γαλλικού Σχολείου και του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου θα δημιουργήσουν μία πλακόστρωση τύπου Escher, η οποία θα εκτεθεί στο χώρο της έκθεσης.

Στο πλαίσιο της πρώτης ομιλίας, η φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά Δήμητρα Τσιμπλή θα παρουσιάσει το δωμάτιο του Ames, το οποίο αποτελεί μέρος της πτυχιακής της εργασίας.