Στο πλαίσιο του θερινού προγραμματισμού του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας παρουσιάζεται η ατομική

εικαστική έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη με τίτλο «Εκδρομή στην Αίγινα» από τις 4 έως και τις 14 Ιουλίου 2012 στο διατηρητέο κτήριο της οδού Σπύρου Ρόδη 16, στην πόλη της Αίγινας, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 19.30.

«Η έκθεση αποτελείται από μια ενότητα 40 περίπου έργων με διαφορετικές απόψεις της πόλης της Αίγινας και των περιχώρων της που ιχνηλατήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια των συχνών εξορμήσεων της ζωγράφου στο νησί: συντμήσεις της παραλίας, όψεις και σκεπές νεοκλασικών και καφενείων, η Μητρόπολη και η οδός Αχιλλέως στο εσωτερικό της πόλης, ταρσανάδες και βάρκες στην Αύρα και στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, ταπεινά ξωκλήσια στην Παληαχώρα και στα Πλακάκια κι άλλοτε ο εμβληματικός ναός της Αφαίας την ώρα του δειλινού, ξεδιπλώνονται σταδιακά κατά την αφήγηση της ζωγράφου.

Επιλέγοντας την ταξιδιωτική απόδραση ως τρόπο συστηματικής συλλογής εικόνων, η Γεύσω Παπαδάκη εντοπίζει και καταγράφει διάσπαρτες στιγμές και εντυπώσεις από τις βραχείες αλλά αλλεπάλληλες εκδρομές της στον οικείο τόπο της Αίγινας, εναποθέτοντας τις θερινές αποσκευές της με αυτοσχεδιαστικό ενθουσιασμό, εστιάζοντας στη συνέχεια στα μικρά και ελάχιστα που συχνά διαφεύγουν από το βλέμμα.

Αποτυπώνοντας λεπτομέρειες και θεματικά σπαράγματα, συναποθέτοντας μοτίβα εικόνων στη βραχεία ζωγραφική επιφάνεια, χρησιμοποιώντας άλλοτε μεικτές τεχνικές σε ξύλο ή καμβά και άλλοτε καταφεύγοντας στην εύγλωττη εγρήγορση της υδατογραφίας, επιλέγοντας συχνά την παλίμψηστη διαδικασία που προκύπτει μέσα από επάλληλες επιθέσεις σχεδιασμάτων που αρθρώνονται στο ζωγραφικό πεδίο για να σβηστούν και να επαναπροσδιοριστούν ξανά με τη βοήθεια των ποικίλων χρήσεων του γαλανού, του λευκού, του χοντροκόκκινου και της αιγινήτικης ώχρας, η Γεύσω Παπαδάκη, ξεφυλλίζοντας τα αποσπάσματα ενός τρυφερού εικονοποιητικού ημερολογίου, μας οδηγεί σε έναν διάφανο τόπο λουσμένο στο αττικό φως, μετουσιωμένο σε αφαιρετική οργανική φόρμα και ύλη μέσα από την ίδια την ενδελεχή προβολή της εικόνας του».

Ίρις Κρητικού

Γεύσω Παπαδάκη: Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1974-1978) και Ζωγραφική στη Σχολή Βακαλό. Συνέχισε με Βυζαντινή Αγιογραφία, τεχνολογία υλικών, ιστορία της τέχνης, εκμαγείο γλυπτικής. Έχει ασχοληθεί με τις εφαρμοσμένες τέχνες, την τοιχογραφία και με θεατρική σκηνογραφία (ζωγραφική σκηνικών).

Ασχολείται με καλλιτεχνικά μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και με τη δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές δεξιότητες στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό λόγου και τέχνης « Η Κινστέρνα». Έργα της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων από τις εκδόσεις Σιδέρη, Τσουκάτου, Διάπλαση και Γαβριηλίδη.

Έχει εκδόσει βιβλίο με σκέψεις και 12 ζωγραφιές της με τίτλο «Το σημειωματάριο» από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Έχει επίσης εκδόσει βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, με τίτλο «Ομαδικά παιχνίδια με άξονα τη ζωγραφική» από τις εκδόσεις «Διάπλαση».

Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Πεκίνου, στη συλλογή Olympic Fine Arts 2008 στο Πεκίνο, στο Δήμο Π. Φαλήρου, στο Δήμο Ερμούπολης,στο Δήμο Ρούβα του Ηρακλείου Κρήτης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Bέλγιο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τουρκία, τη Γαλλία, ενώ ήταν μία από τους καλλιτέχνες που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στη Μπιενάλε του Πεκίνου το 2008.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Μύκονο, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Η έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας είναι η 14η ατομική της.