Η Georgia O’Keeffe (1887–1986) ανήκει στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ενώ αποτελεί σημαντική μορφή της σύγχρονης αμερικανικής τέχνης.

Στην αναδρομική έκθεση για την καλλιτέχνιδα, που θα παρουσιάζεται στο Fondation Beyeler από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Μαΐου 2022, δίνεται έμφαση στην εις βάθος παρουσίαση του έργου της. Τόσο σε ό,τι αφορά τα παλαιότερα, αφηρημένα έργα της, όσο και τις απεικονίσεις λουλουδιών και τοπίων της Νοτιοδυτικής Αμερικής. Παράλληλα, τονίζεται ο τρόπος με τον οποίο η O’Keeffe κοιτά το περιβάλλον της και πώς, βάσει αυτού, δημιουργεί ιδιαίτερες απεικονίσεις της πραγματικότητας.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και έργα ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών που δεν παρουσιάζονται συχνά, αποτελεί την πρώτη συνεκτική επισκόπηση του έργου της O’Keeffe στην Ελβετία εδώ και περίπου είκοσι χρόνια.

Georgia O’Keeffe

H Georgia O’Keeffe γεννήθηκε σε μια φάρμα στο Γουισκόνσιν, το 1887. Σπούδασε στο Art Institute του Σικάγο και στο Art Students League στη Νέα Υόρκη όπου έμαθε τις παραδοσιακές τεχνικές της ζωγραφικής. Καμπή για την τέχνη της αποτέλεσε το γεγονός ότι μελέτησε τις ιδέες του Arthur Wesley Dow, κάτι που την ώθησε να προσεγγίσει την τέχνη διαφορετικά από το συνηθισμένο. Ο Dow είχε υιοθετήσει την ιδέα του Μοντερνισμού ότι το αντικείμενο της δουλειάς ενός καλλιτέχνη θα έπρεπε να είναι οι προσωπικές ιδέες και τα συναισθήματά του. Συνεπώς, απέρριπτε τον μιμητικό ρεαλισμό. Με τη σειρά της η O’Keeffe άρχισε να πειραματίζεται με την αφηρημένη τέχνη, δημιουργώντας τη δική της γλώσσα ώστε να εκφράσει ακριβώς τα συναισθήματα και τις ιδέες της. Μέχρι τα μέσα του 1920 η O’Keeffe είχε αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της Αμερικής. Τα έργα της με τους ουρανοξύστες, αλλά και οι ιδιαίτερες απεικονίσεις λουλουδιών που δημιούργησε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναγνώρισή της.

Πηγές: Fondation Beyeler | Georgia O’ Keeffe Museum | Britannica

Κεντρική εικόνα θέματος: Λεπτομέρεια από το έργο Jimson Weed/White Flower No. 1, λάδι σε καμβά, Georgia O’Keeffe, 1932, Crystal Bridges Museum of American Art, Arkansas. 121.9 × 101.6 εκ., Edward C. Robison III/ © 2016 Georgia O’Keeffe Museum/DACS | Πηγή: Britannica