Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα apollonia – European Art Exchanges που εδρεύει στο Στρασβούργο, οργανώνει το Μάρτιο του 2009 στους εκθεσιακούς του χώρους, έκθεση της Μαριάννας Στρατσατσάκη μια τριλογία Γέννηση – Ζωή – Θάνατος, η οποία αποτελείται από τρείς βίντεο εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων.

Η τριλογία ξεκίνησε το 1989, ως ένα έργο σε εξέλιξη, που ολοκληρώνεται τώρα με τη δημιουργία του τρίτου μέρους και την παρουσίαση των τριών έργων συνολικά. Η χρονική απόσταση που χωρίζει τα τρία μέρη (1989, 1997 και 2008) επιτρέπει μία πολλαπλή ανάγνωση του έργου, σε εννοιολογικό και ιστορικό επίπεδο.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας είναι η βίντεο εγκατάσταση Τα Φαντάσματα της Μεσογείου ή οι Αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος– παραγωγή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βίντεο του Montpellier. Στην εγκατάσταση αυτή κυρίαρχο στοιχείο είναι το νερό, Γέννηση της ζωής. Το δεύτερο μέρος είναι η βίντεο εγκατάσταση Υπόγειες Διαδρομές – Λαύριο όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η γη. Το τρίτο μέρος  Άδηλοι Τόποι – Απέραντο Λευκό, αποτελείται από μία διαδραστική βίντεο εγκατάσταση, στην οποία με τη χρήση αισθητήρων προκαλείται ο θεατής να συμμετέχει άμεσα στο συγκινησιακό ταξίδι του θανάτου.
Κυρίαρχα στοιχεία είναι ο αέρας και το φως.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη με μακρά πορεία στο χώρο των εικαστικών τεχνών, με τριάντα μία ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Χιλή και με συμμετοχή σε πενήντα δύο ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι σήμερα καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας.

Το έργο μετά τη παρουσίαση του στον εκθεσιακό χώρο του apollonia στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα.